broodjes

SAUCIJZENBROODJES

Vanavond bij goede vrienden op bezoek at ik wat crackers met rockfort en gorgonzola. Dat smaakte me op de een of de andere manier zo goed dat ik dacht ; Dat ga ik zelf ook als avond maaltijd gebruiken. Op naar de COOP 2 straten verder als waar ik woon. Bij het betreden van het winkelpand bekroop mij een onweerstaanbare trek in voorgesneden salami worst van het merk Hulst. Zo een verpakte dildo in plakjes met op de verpakking een dik tevreden nep slager met een witte jas. Een ondergewaardeerd medicus Alleen in dienst om te slachten.. Waarom hebben die slagers op verpakkingen voor vleeswaren altijd hun armen over elkaar. Heb je daar wel eens op gelet. Toch maar niet doen dacht ik . Die worst stond gisteren al op het avond menu samen met twee tosti’s katenspek met kaas. Lekker vet naar eigen recept. Ik biecht het maar eerlijk op. Ik ben een langzame eter. Over de schijf van 5 doe ik ruim een week. Op zoek naar de melba toast liep ik een pak voorgebakken saucijzenbroodjes in de koelvitrine tegen het lijf. Meteen gleden mijn gedachten terug in de tijd. Om stil te staan bij het jaartal dat Marie José en ondergetekende iets moois hadden. Een van mijn eerste vriendinnen met wie ik samenwoonde . Achter de Arnhemse poortwal op het pleintje bij de HEMA achter als de locatie van ons liefdes nestje Boven discotheek de Scaffold. Marie was een slanke knappe blonde kunstenaresse in opleiding met de bonte kookkunst van een koe. Wij aten vrijwel dagelijks spaghetti, macaroni of iets daar tussen in. Als haar beurs en mijn uitkering onder een gelukkig gesternte samenvielen gelardeerd met kaas , tomaten en veel glazen studenten wijn. Zo niet bestond onze hele dagelijkse schranspartij uit ieder 2 saucijzenbroodjes de man. Broodjes die ik net uit bed gekropen met mijn wilde kop haar achtervolgd door de bedrijfsrecherce  ging kopen bij de HEMA aan de overkant. Later is zij een gevierd en beroemd ontwerpster van sieraden geworden. Zij maakte furore met haar sieraden in de vorm en kleuren van Engelse drop en ander snoepgoed . Zo zie je maar weer wat je tijdens je opleiding eet heeft een directe invloed op je latere carrière of voorstellingsvermogen. Het is maar hoe je het bekijkt.

Om deze liefde van ruim 40 jaar geleden te gedenken besloot ik om 3 saucijzenbroodjes te eten als avondmaaltijd. De maag is al die jaren een maatje groter geworden vandaar. Thuisgekomen en na het schrijven van een verhaaltje over incontinentie onderbroeken de combi-oven aangezet. Voorverwarmen en vervolgens 9 minuten in het midden van de over op 180 graden verwarmen. Bij het verwarmen speelden verhalen van vroeger door mijn hoofd. Hoe wij als haar ouders op bezoek kwamen de vuile vaatwas zeker een uur lang onder de douche zetten. Ruim een dag bezig waren de kleren en andere rotzooi in kasten en vuilniszakken te stouwen. Schilderijen van lieflijke stillevens aan de muur hingen in plaats van de rauwe bloederige vaak obscene schilderijen , die als haar stijl onze duidelijke bedliefde genoten. In de onterechte hoop dat haar moeder haar dochter niet zo controleerde. Het waren echt schatten van mensen. Toch was het voor hun en mij wel even slikken toen ze onaangekondigd op de vroege zondagochtend de buitentrap kwamen op gestommeld. Slaapdronken stootte ik mijn vriendin aan met : Er staan geloof ik een stel Jehova getuigen voor de deur. Het geld voor de gordijnen was op gegaan aan de macaroni.Zij met haar kater; Nee het kunnen mijn ouders zijn!. Wat komen die g.v.d. nou doen het is g.v.d pas 10 uur. ? Dochterlief was vergeten, dat ze was vergeten te vertellen, dat ze het oude model man had ingeruild voor mij als nieuwer. Zodat in plaats van troost te bieden haar gelovige ouders werden getrakteerd op de zoveelste rouwdouwer, die het met hun lieve dochter ook tussen de lakens hield. Je wilt niet geloven hoe moeilijk het is om iets als een onderbroek te vinden na een wilde nacht. Zeker als haar ouders aan de deur staan rammelen. Na een klein halfuurtje zoeken naar nog redelijke schone theekopjes in een te krappe ochtendjas . De gummiknuppel met condoom naast het bed als object d’art heimelijk tussen de lakens te hebben weggemoffeld stapte het ouderpaar na 3 kwartier op. Zij nodigde ons vriendelijk uit om samen Marie en ik een weekend te komen logeren in Voorschoten bij den Haag. Waar haar vader directeur was van de shell. Ze vertelde wel meer niet. Met het uitdrukkelijke verzoek om de knuppel thuis te laten. Lievere en begripvoller schoonouders heb ik daarna nooit meer ontmoet.

Op de verpakking van de saucijzen stond het keurmerk voor beter leven. Het keurmerk voor beter sterven zal wel niet door de reclamecode commissie zijn gekomen dacht ik even. De saucijzenbroodjes zelf leken te zijn behandeld met agent Orange. Een ontbladeringsmiddel door de Amerikanen gebruikt gedurende de oorlog in Vietnam om het land beter zichtbaar te maken. Als eufemisme. Het bladerdeeg bleef plat liggen en was met geen temperatuurschok meer van zijn plaats te branden. Kortom een feestmaal de kookkunst van mijn lieve ex M.J. waardig. Om het leed wat te verzachten ben ik daarna nog een half kilo Engelse drop gaan halen. Die ga ik vannacht als troost in bed helemaal opeten. Het grote voordeel van een jeugd in armoede is , dat ik een maag heb als een betonmolen. Je kunt er aan de voorkant het geeft niet wat ingooien en het komt er aan de achterkant als de bouwstof cement weer uit. Het waren niet voor niets de sterkste magen die de weelde van haar liefde konden verdragen. Toch mis ik soms even dat rauwe ongecontroleerde vrije hoopvolle , obscene ongeleide waarmee elke adolescent en vooral wij

indertijd het echte leven begonnen.