Er zijn dagen dat ik bij het opstaan al weer verlang naar de nacht daarop. Gelijk een spannende vervolgserie met jezelf in de hoofdrol word je leven op één oor soms een sprookje voor duizend en een nacht. De raamvertelling van je echte leven. Vooral als je zo spannend en geweldig dromen kan als ik is je bed zowel je hutje op de hei, aan een tropisch strand als een machtig kasteel op de toppen van de Alpen. Ontspannen nachtgedachten als een teken van een onbezorgde oude dag. Spannende dromen ter compensatie van de zorgeloze eentonigheid van een rustig en eenvoudig bestaan. De klooster regelmaat van de oude dag, die als de klok twaalven slaat soepel verglijdt in de diepe rust van mijn hemelse nacht . Mijn onderbewuste fantasieën zijn er in alle soorten en maten, maar altijd ben ik eeuwig jong en gezond . Zo als een vriendin van mij lijdend aan een heel scala van kwalen mij van de week zei. Zo lang ik slaap ben ik gelukkig niet ziek. Waar uit ik het volgende durf concluderen. Er is maar een ziekte waar een mens niet aan overlijden kan en dat is aan een overmaat aan gelukzalige dromen. Dat komt omdat hij of zij al dromend reeds in de hemel is. Nachtexcuses van de gezonde slaap waar je wat je ook snoept niet dik van wordt. Je aan een streng bewaakt deel van vormelijke zelf kunnen ontworstelen is voor mij de ultieme uitdaging van de nacht. Met mijn gestreepte pyjama aan als reisgewaad met de dekens veilig tot onder kin opgetrokken ben ik juist zonder enige bagage reis en slagvaardig. Als je jezelf in de armen van Morpheus vlijt heb je nog geen idee wat je altijd actieve geest je nu weer voortoveren zal. Waarheen de reis tot het einde van nacht je voeren zal.* Het kunnen de meest fantastische visioenen, wonderlijke reiservaringen en lukraak te noemen avonturen zijn. Zonder kop of staart. Mijn op een na meest favoriete soort droom. Je moet wel heel sterk in je pantoffels staan om er ,gratis als ze zijn. niet voor altijd verslaafd aan te raken en je bed niet meer uit te komen. Gelukkig is de mens die dat niet meer moet.
De titel van een beroemd boek van de Franse schrijver Louis Ferdinand Céline. Celine toevallig ook de voornaam van een van de ware liefdes van mijn leven. Een jonge vrouw met wie de relatie een meer als treffende overeenkomst had met de titel van dit boek
Niet voor niets dat in de cultuur van de Aboriginals de eerste inwoners van Australië de droomwereld zo een belangrijk deel uit maakt van hun ontstaanmythen. Dat zij geloven dat de wereld om hen heen zijn oorsprong vindt in een droom van God. In de oudheid en in de middeleeuwen werden dromen werden gezien als boodschappen van de goden, omdat de geest bevrijd er meer voor open stond. Volgens de overlevering de toekomst konden voorspellen. Dromen werden gezien als het reizen van de ziel los van het stoffelijke lichaam. Een reis niet beperkt door aardse grenzen. Aan het Chinese keizerlijk hof stonden sterrenwichelaars en droomuitleggers hoog in aanzien. Behoorden tot de kring van de hoogste ambtenaren . Misschien een ideetje voor onze eigen minister president. Je kon bij de Azteken letterlijk je hart verliezen aan de goden als je de droom van de koning niet naar zijn zin duidde.
Kortom dromen hebben altijd al deel uitgemaakt van de ongeschreven maar uitgeslapen geschiedenis van het menselijk ras. Waarover onze eerste voorouders droomden weten we niet. Maar het komt zeker in de buurt van wilde en succesvolle jachtpartijen . Of de vangst van het moeilijkste jachtwild van allen; la donna mobile. De ongrijpbare vrouw. Heel vrij vertaald. Inderdaad droom ik bij tijd en wijle ook van vroegere vriendinnen. Dit zijn de mooiste liefdesgedichten van de nacht. Poëzie waarin alles in dit leven rijmt. Eigenlijk de enige echte dromen waarin je tussen zowel in je droom als in de werkelijkheid verliefd tussen de hemelwolken van je lakens zweeft.
Natuurlijk zijn dromen bedrog . Zeker in de psychoanalyse staan ze voor de onderdrukking van het geketende onderbewuste. Het beklagenswaardige unter ich, dat alleen ‘ s nachts uit zijn kerker mag worden verlost. Als leeft in elk mens een eigen versie van het monster van eigen Frankenstein. Het onbegrepen kwetsbare deel van de verwrongen mens zo als genoemd in die Traumdeutung. Een boek geschreven in de slapeloosheid van talloze doorwaakte nachten waar de grootste nacht of zwartkijker van de laatste twee eeuwen Sigmund Freud aan leed. Geen wonder dat je dan gekke dingen gaat denken Zijn getergde tegenstanders waaronder ik hebben de letter N uit zijn naam geschrapt. Nee geef mij dan maar het schilderij van de douanier Henri Rousseau. Die heeft er duidelijk meer van begrepen. Die wist dat dag en nacht innig met elkaar vervlochten zijn. De kleur van een de schoonheid van de ander bepaald. Wat maakt het voor overdag trouwens uit dat dromen bedrog zijn? Zolang je alleen in het donker een loopje neemt met de waarheid hoeft verder niemand dat te weten. Zeker als je na het ontwaken de kracht hervindt om de hoorn van de telefoon op de haak laat hoeft er maar een de hoorns van het bedrog te blijven dragen. Zo niet en bel je haar toch, kom je weer dubbel bedrogen uit. Wat dat is de mooiste dualiteit van dromen. De schone keerzijde van de schone keerzijde. Dromen doe je het beste helemaal alleen in bed