Niet kankeren !

Mijnheer Zijlma het spijt me om het u te moeten zeggen , maar de uitslagen van de test van verleden week zijn niet erg rooskleurig ! Is dit de bekende  inleidende slag achter de elleboog? Rooskleurig dokter? Wat is er toch mis met de kleur van tulpen? Gaat het  door mijn hoofd. Ja, helaas wat ik al zei,  zo als het zich nu laat aanzien heeft uw kanker. KANKER. Oh God zal me lief hebben!. Ken u dat zomaar zien op die vage negatieven? Zijn het mijn foto’s wel? Je hoort zo vaak van vergissingen! Mijn vragen ratelen door  als een op hol geslagen  wekker.  Even hoop ik dat mijn dokter zal  vragen; wilt u misschien een tissue, ze staan ervoor. Of een kopje koffie? Een heel pak met veel suiker wil ik verward antwoorden. Zeg nou eerlijk: Wat kost een kopje Douwe Egberts van de weduwe in vergelijking met dit doodvonnis als een snottebel !

Kunt u ook mij ook uitleggen wat voor een soort?  Je leest en hoort zo veel. Kanker krijg je, lijkt het wel, bijna vanzelf van je slechte kant en je beroerde genen , zoveel weet ik er wel van. Al leef je zo gezond als een sportende goudvis. Het is de schuld van je ouders. Je beroerde opvoeding . Hadden die mekaar maar nooit ontmoet. Die genetische griezels met hun doofpot van botsende karakters. Om maar niet te spreken van de luchtverontreiniging en alle E nummers naast je boterham met pindakaas en rood vlees. Leverworst. Zelfs van stress. Je agressie opkroppen en je gevoelens niet uiten. Van teveel man zijn! Een scheiding naast een slecht huwelijk. De belastingdienst. Vervelende kinderen. Of je het wel of niet krijgt lijkt op een wedstrijd touwtrekken met gekookte spaghetti slierten.

U heeft prostaat kanker onderbrak de geneesheer mijn chaotische gedachtegang. Prostaatkanker! Waarom krijg ik als patiënt toch altijd iets van een papegaai. Dat is niet zo mooi. Moet mijn lieve jonge Heer er nu af dokter? Mijn eigen lange Jan ? Dat is echt de laatste optie. Daar denken we voorlopig nog niet aan. Fijn dat Wij voorlopig samen zo een goede medisch team zijn! O echt een pak van me hart en een knoop aan  mijn onderbroek. Toch nog een bleek oranje zonnetje achter de donkere donderwolken.

Wat gaat u nu doen? Wat houdt de behandeling precies in? Eerst moeten we verder onderzoek plegen om te kijken of er sprake is van uitzaaiingen. Uitzaaiingen ? De naprater in mij neemt weer de overhand. Dit woord voelt aan of ik van binnen in  een dodenakker ben veranderd . Een stoppelveld gemaaid met de zeis van magere Hein  vol verse kadavers. Een uitgebloeide distel bezig zijn eigen zaad onder de grond te stoppen. Ja in het gelukkigste geval, als het alleen in uw prostaat zit kunnen we beginnen met bestralen en daarna opereren. In het gelukkigste geval kan je beter de staatsloterij winnen wil ik reageren.

En chemo dan? Vraag ik . Heel mijn omgeving is al aan de chemo, dus eentje kan er nog wel bij. Kennen we gezellig rond de koffietafel in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis gebruikte infuuszakjes uitwisselen als waren het sigarenbandjes. Trouwens even tussen de regels door niet echt een makkelijke naam om te onthouden voor licht dementerende bejaarden met een incontinentie luier achter hun rollator als een laatste kinderwagen. Chemo! Ja vanzelf sprekend, daar kunt u niet vroeg genoeg me beginnen. Wordt een mens daar niet spuug misselijk van dokter ? Vroeger wel, maar die moderne middelen zijn een stuk patiënt vriendelijker geworden sinds ze voor het eerst 30 jaar terug op de markt waren. Moet ik ze soms zelf aanschaffen met behulp van dit verkooppraatje? Kan ik dan een reclame foldertje in full color mee naar huis krijgen? Één hoogstens twee dagen voelt u zich wat onwel. Maar niet iets om naar huis over te schrijven. Was ik ook niet van plan dokter. Ik zie het voor me een ansichtkaart met; Groeten uit Zandvoort met ons gaat alles Oké als water naar de zee. De kaarten die mijn tante vroeger schreef. Daar werd ik  als kind al kotsmisselijk van.

 

Maar je wordt er toch impotent van? Een halve nicht !Niet dat ik nu nog kinderen wil, maar niet kunnen ook als je niet wil gaat me niet in mijn natte onderbroek zitten. Of hoe zeg je dat. Bij mijzelf denk ik dat ik toch maar in het ziekenhuis die infuuszakken moet meevragen als doggy pack of plaszakken. Ze hebben al zo in de zorg gesneden , dat je je eigen boterhammenzakken moet betalen om in over je nek te mogen gaan . Dat je als patiënt je voor een onderzoek moet uitkleden is tot daar aan toe. Maar de hele zorg uitkleden en dan niet zorgen voor  een verschoning  dat is een ander verhaal. Daar zakt elke onderbroek van af van dit  griezelverhaal van Rutte III. Wordt bijkans het totale vaderland nazaadloos impotent