FAILLISSEMENT STINT

 

Na een tijdelijk verbod op het rijden met een elektrische bolderkar op de openbare weg heeft nu de fabrikant van deze voertuigen Noorenz B.V. bij de rechtbank faillissement aangevraagd. Volgens de directeur Edwin Renzen van dit bedrijf kwam er door het tragische ongeval in de buurt van Oss in Brabant ,waarbij een van zijn voertuigen betrokken was en door het daarop volgend verbod voor gebruik op de openbare weg geen geld meer binnen bij zijn bedrijf. Terwijl de teller bleef doorlopen.

Het haastige  besluit om deze 3000 elektrische karren tijdelijk te verbieden kwam voor rekening van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) op basis van een voorlopig onderzoeksrapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Over de betrouwbaarheid van dit rapport zijn tussen haakjes twijfels gerezen.

Echter de emoties en daarmee de roep om daadkracht direct na het ongeluk met 4 dodelijke slachtoffers liepen hoog op. Hoe kan het bijna anders als er ‘onschuldige’ kinderen bij betrokken zijn. In de tijd waarin wij leven alle kinderen kleine heiligen zijn.  Waarin  zelfs rabiate vrijgezellen nog kinderen tegen alles beschermen om maar niet van misbruik te worden beschuldigd.

Toch had de hele besluitvorming veel weg van dat typisch Nederlandse woord : paniekvoetbal. Een situatie op het veld die ontstaat als alle spelers op hetzelfde moment achter de bal aanjagen. De kans dat er dan gescoord wordt is vrijwel nihil. Hoogstens schiet men door in eigen doel te schieten zijn doel voorbij.

Natuurlijk waren er bij sommige veiligheidsaspecten van de Stint ( het bekendste merk) kanttekeningen te plaatsen . Zo zouden er problemen zijn met de remmen. Je zou dan denken bouw extra veiligheidsvoorzieningen in .Een antiblokkeersysteem A.S.B. afgekort zo als in auto’s al jaren bestaat. Een ontkoppelingsmogelijkheid voor de bak.  Rolbeugels of de mogelijk voor de kinderen in geval van nood de kar zelfstandig te verlaten. Om voor de vuist weg wat aanbevelingen te doen.

Nu krijg ik bij dit faillissement het beeld voor ogen van Pontius Pilatus. De gouverneur van Judea in 33 A.D. De man die na Jezus ter dood te hebben veroordeeld zijn handen meende te kunnen wassen in onschuld door de Joden met de gehele schuldvraag op te zadelen. Het begin van het antisemitisme ! Daar lijkt dit regeringsbeleid sterk op.

De Stint was jarenlang van overheidswege goedgekeurd en plotseling na zegge en schrijven één ongeluk wordt hij van de weg gehaald. Ik zou dan zeggen: waar twee het gebruik goedkeuren hebben er twee schuld. Naast vragen over de veiligheid van de bolderkar en of het personeel misschien niet een rijbewijs nodig had en een rampenoefening kun je ook vragen stellen bij de veiligheid van al die honderden spoorwegovergangen in het land die op jaarbasis gemiddeld al jaren 11 doden kosten.  Hoe zat dat ook alweer met dat treinongeluk in Harmelen. Waren daar niet meer als 100 doden  te betreuren. Laten we over het jaarlijkse aantal ongelukken op B wegen maar wijselijk zwijgen! Gaan we ook al weten we dit al jaren nu pas ook het gebruik van de trein verbieden! Alle stroken asfalt oprollen!

Als ze dit kalf verdronken beleid in het verleden na de eerste ramp met een verkeersvliegtuig in 1920 ook hadden toegepast op het overige vliegverkeer: liepen we met zijn allen met de zomervakantie nog steeds te voet naar Santiago de Compostella. Ter bedevaart zo als in de Middeleeuwen. Werd de rust in de Haarlemmermeer polder alleen verstoort door het zachte gezoem van elektrische bolderkarren in plaats van die 32.000 duizend nachtvluchten per jaar die in de wijde omtrek er voor zorgen dat niemand behalve de minister één oogje dicht kan knijpen.

Kijk 100% veiligheid kan met de huidige verkeersdrukte nooit meer worden gerealiseerd. Slachtoffers zullen er dien aangaande altijd vallen . . Welk beleid je ook implementeert. Al steek je je kop ook in het zand Wil je alle kinderslachtoffers voorkomen kun je beter het gebruik van het condoom in 200% van de gevallen verordineren.

Je zou toch denken dat een innovatief ontwerp als de Sint, die ook in België de harten. van onze kinderen heeft veroverend  de kans zou krijgen om zich in een   tweede ronde en met de nodige  aanpassingen te bewijzen. Is de huidige generatie liberalen nu al zo bang geworden dat ze denken zelfs aan kinderen hun vingers te branden?  Los van de vraag wat we nu met al die afgekeurde karren moeten. Waarvoor geen onderhoud meer is geregeld. Heet dat niet kapitaalsvernietiging of kun je beter spreken van misbruik van de openbare middelen.

Maar de problemen afwentelen op de gebruikers vind ik nauw weer typisch iets voor de neoliberalen van de VVD. Want je kun wel iets verbieden, maar als je niet met redelijke alternatieven komt  en nadenkt over tegemoetkoming in de kosten maak je vooral schuldig aan gemakpolitiek.

Ludo