We verbranden de laatste tijd verdomd weinig heksen . De tijd daarvoor schijnt een beetje geweest. Is met een natte sisser afgelopen. Waarom vraag ik mij af. Het was toch wat je noemt volksvermaak van de bovenste plank . Van heinde en ver kwamen de mensen kijken naar dit vurig spektakel. Neen ik doel hier niet op het koningshuis.


DE GROETEN UIT ACHTERUITHOLLEND HOLLAND.

We verbranden de laatste tijd verdomd weinig heksen . Waarom vraag ik mij af. Uit eigen ondervinding weet ik dat dit slag vrouwen nog bij bosjes rondhobbelt en dobbert. Ook heel veel onwetende vrouwen hebben een relatie met de verkeerde man. Welke zich na korte tijd als Moenen de duivel uit Nijmegen ontpopt. Neen ik heb het niet over het koningshuis. ! Je zou zeggen verbranden die hap. De brandstapel. Het probleem voor eens en altijd uit de wereld geholpen. Toch doen we dit niet langer. We zijn te beschaafd geworden . Decadent misschien wel! Hebben beter geleerd ons mannetje te staan of er bleven te weinig vrouwen over. Om er warm bij te blijven of voor te lopen. We hebben er daarom een andere oplossing voor gevonden. Vrouwenhuizen , het parlement, het lidmaatschap van de SGP of het burgemeesterschap van Amsterdam. Dit lijken meer voor de hand liggende manieren meer passend in onze tijd waar de helft van de beter opgeleiden tegenwoordig met lange tanden beweert vegetariërs of republikein te zijn. Beiden is al helemaal bon ton. Op deze beschaafde wijze hebben wij het probleem van betweterige wijfjes en betoverd mooie toverkollen, die een mannenhart zonder blikken of blozen om hun vingers winden gereguleerd. Helaas voor sommige grootvaders van geest : de goede ouwe tijd kommt nicht wieder da. Maar van mij geen kwaad woord over onze koning.

Ook het dwergwerpen blijft bij wet verboden. Ondanks veelvuldige protesten uit de hoek van de lilliputters zelfs. Neen! ik heb het hier niet over echtelijke bonje op paleis Noordeinde.. Deze kleinmenschen lopen door dit verbod namelijk een extra fors belastingvrij zakcentje mis. Probeer maar is aan een echte dwerg te komen , die zich ook nog onderwerpen wil. Er zijn meer prinsen op de wereld. Voor onvervalste dwergen stonden die macho’s en blekekleurenliefhebbers letterlijk in de rij. Die dwergen konden vragen wat ze wilden. Ze waren blank en wel hun gewicht in goud waard. Ze hebben het nog even geprobeerd met jonge kinderen, maar dat was toch veel minder leuk. Velen werden te licht bevonden. Afstandsrecord na record sneuvelde op deze scheef gereden klapschaatsen. Een bijkomend probleem was ook dat de traditionele tweedenkans vaders uit Friesland op hardhandige wijze hun ongenoegen kenbaar maakten. Die zagen er kinderachtig genoeg de folk van de folklore niet van in. Misschien kan nog worden gedacht over weeskinderen. Ook dit achterhaalde gebruik kon dus naar zolder verhuizen. Neen echt niet ik heb het niet over de kinderen van ons vorstenhuis

Gelukkig hebben wij als enige in de wereld de duistere figuur van zwarte piet. Onze koning en zwarte piet zijn even uniek. Sorry ook een deel van België wordt door dit fenomeen bezocht. Dat deel van België Vlaanderen om precies te zijn valt ook omschrijven als de meest zuidelijke Achterhoek van Nederland. Hele op hol geslagen kuddes antropologen hebben er de laatste tijd hun hoofd over gebroken, hun reputatie op het spel gezet om met een mogelijke geestverwant van onze heilige traditie op de proppen te komen. En inderdaad via Wodan en de zielzwarte Germanen, het geloof van fascistoïde heavy metal aanhangers, zijn ze een nog achterlijker traditie in Tirol en Zuid Beieren op het spoor gekomen. Een volkje van hobbits zo blijven steken in de Dietsche tijd, dat daar nog het garen ten spinnewiel gaat en het graan nog gedorst wordt in een wonderlijk gehucht. Als het volkje tenminste niet op staatsbosdomeinen op zwijnen jacht is voor het leer van hun traditionele ledern hösen. Je hoort mij niet beweren dat het handhaven van zwarte piet achterlijk is, Maar persoonlijk leg je het probleem dan wel bij Jan Schenkman de onderwijzer uit 1853. Een man die over zijn graf heen niet meer vertellen kan aan welke waanvoorstellingen hij leed toen hij in een vlaag van verstandsverbijstering deze figuur baarde. Maar een blanke als geestelijk vader van zwarte piet ! Er zijn er al voor minder op de divan van de psychiater en achter de tralies van de inrichting in Santpoort beland. Maar nogmaals dit heeft niets met ons koningshuis te maken. Die zijn letterlijk van alle zwarte en Surinaamse smetten vrij.

Dat brengt mij in het rijtje tradities bij de laatste folklore . Het open het dorp museum van het koningshuis. Nu heb ik voor de duidelijk niks tegen Willem Alexander persoonlijk. Los van dat hij mij niet kent. Een hele gewone toffe peer, die er moeite voor doet thuis mislukte pannenkoeken te bakken. Zo als ik laatst in een interview met de NRC las. Of zijn vrouw Maxima . Een klasse wijf zo ver ik als oranjerie kenner kan inschatten.3 schatten van dochters. Zo stil op rij van erfopvolging als die op de nieuwe foto’s van Erwin Olaf poseren. De jongste doet me trouwens een beetje aan de jonge Christina denken. Dat bolle met die niet gefocuste oogjes. Kennen we niet meer fotoshoppen. Die Erwin Olaf deed vroeger toch iets bizarre beelden. . Foto’s met een sterk vervreemdende werking. Had hij het koningshuis niet kunnen vereeuwigen als de kruisafneming van Rubens. Of als de gebroeders de Witt bij de gevangenispoort. Hadden ze van mij zo een plaatsje achter in de nieuwe kerk gehad. Maar ach de man wordt een dag je ouder en dan hengel je naar een lintje. Prachtig die kinderportretten met al dat mausoleummarmer op de achtergrond. Veelzeggend die prinsesjes die voor pilaren als palen poseren. Ze kunnen wat mij betreft zo de kost verdienen op de catwalk .Wat je geld te veel hebt met veel kunst en visagistenwerk niet al vermag te doen. Maar daar ging het niet om. De kardinale vraag is : Is het instituut koning nog wel van deze tijd. Is dat geen anachronisme. Bestaat het niet vooral ter verhoging van de poppenkast kijkcijfers. Lopen door achter een koning aan te lopen niet achter in de vaart der volkeren. Verliezen we daarmee niet het contact met de meerderheid der volkeren , die zelf op democratische wijze de beste kandidaat voor de post van staatshoofd kiezen. Loopt onze staatsvorm daarmee niet op Volendammer Oranje klompen terug naar de oververromantiseerde middeleeuwen. Want laat ik eerlijk zijn ik mag dan geen kenner oranjefranjes en fratsen zijn zo als Oscar, maar ik weet wel dat waar de enige kwalificatie eisen zijn dat je uit de juiste baarmoeder bent gekropen . Je een weg omhoog hebt weten te banen naar het rijke oranje avondlicht . Een ongeschoold baantje is dat door iedereen van ons vervult kan worden. Omdat je alleen maar over een luie rechterhand hoeft te beschikken en veel geduld om wat linten door te knippen. Met een stempel je handtekening te zetten onder alle wetten en al die ansichtkaarten met : Groeten uit achteruithollend Holland .