AFTER KERST BABBEL

Hé, hé, hé de kerst is al weer voorbij. Gelukkig ? Ik weet het niet,  met het klimmen der  jaren gaan die feestdagen steeds sneller en zwaarder tellen . Ik zal ze missen. Zeker die 20 kerstfilms die ik ter voorbereiding op de kerst op RTL 8 bekeken heb. Een daarvan ga ik  zeker op  marktplaats  kopen,  op dvd . Die draai ik het hele jaar door als ik lekker een potje grienen wil. Er werd vooral aan het einde van die films heel wat afgezoend. Zoveel en zo vaak dat ik plotseling besefte dat ik de laatste 12,5 jaar, een bronzen jubileum, niet meer vol overgave, tederheid, hartstoch  en met liefde ben gekust . Door niet één vrouw. Ook niet terug gezoend heb dus! Ik ben het vast verleerd. Het zal die eeuwige lage aaibaarheidsfactor wel zijn die mij parten speelt.! Kandidaten die voor mij het tegendeel willen bewijzen kunnen zich melden bij Robert ten Brink. Bij All you need is love. Ooit gezongen door de Beatles als hippies  nu gekaapt door de  nette burgers bij RTL $. Zolang elke kandidaat maar donders goed beseft dat hoe goed je je leven ook op de rails hebt dat dit geen garantie biedt dat de liefdetrein op jouw station stopt. Al groeien de bomen tot in  de hemel  voor jou dezelfde bomen  de onbewaakte overweg halfslachtig gesloten houden . De liefde helemaal niet komt of jaren te laat zo als de herstelbetalingen van de Nederlandse Spoorwegen aan de nabestaanden van hun Joodse passagiers in 40-45, richting Polen. Gelukkig lagen in die tijd de prijzen voor een meermanskaart stukken lager.

 

Een mens heeft niet alleen liefde nodig denk ik als ik dit programma volg. Soms werkt pijn en zeker de pijn van het gemis en afscheid even verhelderend. Leer je zonder romantiek en een makkelijke traan dat liefde vooral veel opoffering vraagt van beide kanten.

 

Bij de laatste film op net5: Christmas in november originele titel;  November Christmas begon ik na 3 kwartier te huilen en de stroom tranen stopte pas na de aftiteling . Een meer dan aandoenlijke film over een meisje Vanessa , een engeltje bijna met haar grote ogen en orenschelpen als vleugels met kinder leukemie. Het verhaal in het kort: Vanessa 8 jaar oud lijkt de kerst dat jaar ondanks de belofte van een tijdelijke verbetering toch niet te gaan halen. Voortijdig te overlijden hoe hard ze ook tegen haar ziekte knokt. Een heroïsche strijd juist in de kleine details. Om haar toch een gelukkige kerst te bezorgen versiert de hele kleine gemeenschap op Rhode Island onder aanvoering van een tuinder een schitterde rol van Sam Eliot met zijn karakteristieke kop al in november het dorp als of het al kerstmis is. Het levert vaak diep ontroerende beelden op. De film zou als het een bioscoop film was geweest zeker de 8 belangrijkste Oscars in de wacht hebben gesleept. Een voor het beste script , de beste hoofdrolspeelster een voor de manlijke hoofdrol. en de twee voor de beste manlijke en vrouwelijke bijrollen naast die voor het mooiste decor. De beste casting en de beste regisseur. Wat ben ik toch een goed mens dacht ik na afloop dat ik zoveel tranen van geluk kan schreien als een ander iets moois overkomt. Of zijn het dan meer sentimentele tranen uit de tweede hand. Het eten van wat kaas uit het vuistje bracht mijn gemoed tot rust. Nu hoef ik alleen nog maar  meer te leren  om mijzelf te huilen. Of daar ook een film voor is.

 

Geluk moet jezelf maken wordt er vaak beweerd. Maar ik heb alles al en voel me soms toch niet helemaal gelukkig met de overvloed. Hoe zou die Willem Alexander dat toch doen? Wat is er met mij aan de hand?? Is de liefde voor jezelf of een ander waarbij jijzelf ook voor een ander een ander bent  met zichzelf in tegenspraak. Toch maar weer eens het gedachtegoed van de filosoof Emmanuel Levinas als kerstverhaal op het nachtkastje naast mijn bed leggen. Wie weet steek ik of Willem Alexander  er nog wat van op

De kerstversiering laat ik mooi hangen tot 10 januari. Voeg er nog wat extra feestverlichting aan toe. Uit de aktie van het Kruitvat; 3 halen en contactloos 1 betalen. Tenminste als er geen aardconnector aan zit dan  geldt de aktie niet. Weer typisch Nederlands. Trouwens het beste commerciële idee van de laatste 3 decennia. recht uit mijn koker. Minstens 3 keer per kerst van feestverlichting wisselen. Daar moet Nederland toch wel Gek voor te maken zijn. Voor een ander zonder vast contact of contract met liefde  betalen. Dat zou voor meer families  in dit land oranje of niet   ook geen slecht idee zijn  rond kerstmis

 

. Dat extra licht is hard nodig omdat wat weinig mensen weten de laatste van de 3 koningen, in het midden Oosten de weg kwijt was . geheel van de wijs raakte. Maar gelukkig  aan een niet zo groot licht voldoende had om de traditie van  zijn sentimentele boodschap onder de aandacht van de  mensen te brengen. Net als onze geliefde  koning Willem Alexander eigenlijk. Ook niet echt de kerstster van zijn door anderen geschreven kersttoespraak.

 

De commentaren die ik her en der las gingen over hoe menselijk de toon van de hele toespraak tot het klootjesvolk was. Aan mijn hoela denk ik bij het lezen van dat soort recensies. Dat is nepkomkommernieuws . In 1969 als hippie met lang haar en een baard riep ik al: let’s make Peace and Love . No war!  Niet dat dit er al die jaren  ondank als die kersttoespraken van het koningshuis ooit van gekomen is 

 

Ja het zijn net echte mensen. Zei mijn moeder zaliger als ze de oranjes zag. Ik antwoordde dan steevast. Ja dat vind ik van de apen in Artis nu ook. Hoe ze op koningdag het volk als voorgeprogrammeerde wassen beelden en figuranten in hun eigen klucht. naar alle hofetiquette lusteloos een klef handje geven. Niet te lang vasthouden zie je Maxima denken. Verder wuiven ze vanuit hun goeden koets.

Ook het begrip respect passeerde zo als elk jaar weer de revue. Ik dacht doe er dan wat aan; in ieder geval zo veel met die teveel uitgekeerde miljoenen  dat je er niet elk jaar alleen rond deze tijd over hoeft door te zeiken. Respect moet je verdienen door je te onderscheiden bijvoorbeeld  door onbesproken  gedrag. Niet door het dragen van hele tritsen daarvan. Jou voornamelijk toegekend omdat jij het snelste zaadje was Als kiemplasma toevallig, na die ene koninklijke geslachtsdaad, als bevruchte  eicel je aan de juiste baarmoederwand wist te hechten. Maar door werkelijk iets te beteken voor je medemens. Niet alleen als er  fotografen om heen zwermen . Meer doen  dan linten doorknippen met een gouden schaar en met je rijksbijdrage rommelen.

 

Zeker het zijn net echte mensen! Zeker met die baard die volgens mij de zwakke kin eigen aan het vorstenhuis der Habsburgers verbergt. Het was alles bij elkaar weer niet een echte knaller. Misschien dat we de kerstboodschap van onze vors beter naar oudejaarsavond kunnen verplaatsen. Net voor 12 op oudejaarsavond uit kunnen zenden. Dat er wat meer vuurwerk van afspat. En anders kunnen ik en die andere  rooie nog altijd denken; Nederland kan bij deze cabaretvoorstelling van Wim Kan het wel  beter de echte oranje Joker inzetten .

Zitten de prinsesjes trouwens al op Parship . De echte datingsite voor de wat meer wetenschappelijk verantwoorde relatie. Dus buiten het parlement om.  Een partner naar hun keuze kunnen trouwen aangepast aan hun eigen niveau of intelligentie. Ik wil niet dat ze uit pure frustratie gevangen in hun gouden kooi op Noordeinde zich alle 3 zo klem eten dat er voor een toekomstige prins-gemaal geen plaats meer overschiet in die gouwe karos anders dan op de bok. Zo ja kunnen ze mooi mijn   lege bandje van mijn  voicemail inspreken met een  kerstboodschap. Want ook die is anders dan mijn maag tijdens de kerstdagen  knap leeg gebleven.

 

Ludo