BEN IK BESMET?

Armand op de leeftijd van 69 jaar

 Ben ik besmet? Even moest ik in bed aan dat liedje van de zanger Armand denken. Ben ik besmet of ben ik te min om besmet te raken, omdat jouw pa meer sociale contacten heeft zijn dan de mijne? Waarom dit teruggrijpen op een grijs gedraaid verleden? Gisteren had ik even contact met een vriend die het omikron-virus in zijn lijf en onder de leden heeft. Hoe je dat eufemistisch onder woorden brengt ontschiet mij even . Wat hij mij vertelde aan de voordeur van zijn pand aan de Muurhuizen. Heel vervelend voor hem en zijn eega die wel ziek op  bed  ligt. Ik wens hem en zijn vrouw vanaf deze blogpagina dan ook alle beterschap en een snel en volledig herstel toe. En toch is het voor een mens zelfs beter en geestelijk gezonder dan ik vooral schrikken. Je wordt met of zonder loopneus of verlies van reuk weer eens hard op de feiten gedrukt. Het besef dat het virus sterk om zich heen gegrepen heeft. Niet alleen hier maar overal op de wereld. Dat de mogelijkheid niet is afgenomen dat  hele scheepsladingen containers  aan virusvarianten bezig zijn  zich onder de radar  te verspreiden. Door een gebrek aan restricties op reisbewegingen en handelsbetrekkingen. Van Den Haag tot Oude IJssel. Met de meest voor de hand liggende oplossing  dat het je nu tijdelijk houden aan beperkingen voor de komende jaren  nog steeds de meeste vrijheid garandeert. Of de geringste afname om de vaccinatieontwijkers tegemoet te komen .

 Een variant op een twee jaar oud nieuwsthema dat niet de indruk wekt verslagen te zijn door de vaccinatiegraad van 85%, maar zich in de binnenlanden van Zuidelijk Afrika evolutionair gezien slim heeft aangepast. Misschien via Mickey Mouse of anders wel via zwarte mensapen volgens de wereldvreemde sociaal-darwinistische complottheorieën van rechts-extremisten. Mensen die vooral vertrouwen op hun eigen immuunsysteem en geestelijke weerbaarheid om zich te beschermen en vrijwaren tegen elke vorm van wijsheid of groei van hun intelligentie. Besmettelijker is dan de Alpha en Delta varianten als ‘gender-neutrale’ dominanten samen, lijkt het voor mij de gemiddelde leek. Een reden te meer om de patenten op  geneesmiddelen en de fabricagemethoden van de verschillende vaccins vrij te geven. De wettelijke bescherming die alleen in het voordeel van de aandeelhouders werkt op te heffen. Al was het maar vanuit de gezonde instelling dat als er meer wetenschappers uit alle denkbare windrichtingen en hoeken van de wereldgemeenschap aan de ontwikkeling van een vaccin werken dat op termijn voor iedereen gezonder is. Zeker wat de sociale en maatschappelijke bijwerkingen betreft. De tweedeling voorkomt tussen rijk, gezond en egoïstisch versus arm open voor vernieuwing, maar verstoken van iedere hulp bij hun ontwikkeling . Gebeurt dit delen niet dan  blijft de vrijemarktwerking in de farmaceutische industrie bovenal een kansspel met de gezondheid van de totale wereldbevolking als inzet en lont in het kruitvat.

Abstracte cijfers krijgen bij zo een vervelende mededeling plotseling een eigen ‘vertrouwd´ bijna vriendelijk gezicht. Meer dan door alle spotjes van de rijksoverheid bij elkaar. Gelukkig had ik al wel mijn mondkapje met een filterwaarde van ffp2 op. Net eerder die middag ontvangen van Bol.com. Maskers tot voor kort zelfgemaakt die ik al vanaf de invoering van de lockdown op 19 december opzet als ik mijn huis verlaat en pas afdoe als ik weer thuis ben. Zo heb ik de afgelopen twee jaar geleerd dat ik als mens en vaandeldrager graag op de maatregelen vooruit loop. Over zoveel discipline beschik dat ik mij nooit moe of depressief voel van het mij strikt houden aan de maatregelen. Met als voornaamste beloning voor al die gestaagde inspanningen dat mijn onderliggend lijden samen met een infectie  geen Kruisweg of gebed met een voortijdig einde heeft gemaakt van en aan mijn bestaan.

Ik heb geleerd als vrijstaand riet om de vergelijking poëtisch te houden mee te bewegen ongeacht uit welke hoek de wind waait. Of met welke stormkracht. Ik heb alle prikken laten zetten, omdat ik vind dat dat niet doen gokken is met mijn gezondheid. Wat mij brengt tot  de gedachtegang dat antivaxers vooral moeten worden behandeld voor hun verslaving aan kansspelen. Waarbij zij zich wonderlijker wijs als voorstanders van de vrije markt op geestelijk gebied niet onderscheiden van de farmaceutische industrie met zijn onterechte winsten.

  Voor de broodnodige  gemoedsrust heb ik vanmorgen mijzelf een zelftest afgenomen. Volgens wat ik noem de nieuwe  Belgische methode. De N.B.M. afgekort  Met het wattenstaafje niet alleen in de neusholte, maar ook een speekselmonster afgenomen diep in de keel. De favoriete plek van de omikron- variant. Wat ik las in een Vlaams wetenschappelijke magazine.  Het was slikken of stikken. Vervolgens na het lezen van de gebruiksaanwijzing en het gehannes met het openen van de verpakking van de verschillende onderdelen de test afgenomen. Gelukkig was de uitslag negatief, terwijl je eigenlijk gezien je vreugde het woord positief zou willen gebruiken. De resultaten bijgeschreven in mijn logboek. Want als kenner van de oude zeilvaart weet ik dat je alleen de juiste koers kunt bepalen, kunt weten waar je bent door elke afgelegde zeemijl elke verandering van windrichting, elke dieptemeting met het lood, het schieten van de zon het beste direct kunt noteren met datum en uur van waarneming erbij. Dat is niet alleen handig voor mijzelf, maar voor iedereen die na mij dezelfde koers wil varen. Zo wordt mijn leven de zin daarvan een gulden logboek als een gouden koets van de veranderingen in mij. Het is zo als ook Facebook al jaren weet, zonder data kom je nergens of op zijn best strand je ergens in de Achterhoek. Wat eigenlijk in omgekeerd evenredige zin ook geldt voor de zelftest. Zonder een zelftest beland je te vaak ergens waar je niet wilt zijn. Dat brengt mij op het idee, dat het geen kwaad zou kunnen om ook voor de gewone griep en verkoudheid zelftesten op de markt te brengen. Waardoor het begrip huiselijkheid weer opnieuw zijn plaats inneemt als de belangrijkste Wopke Hoekstasteen binnen de Nederlandse samenleving. Een fraai christelijk toekomstvisioen waar de gouden stralen van de zon zeker als de temperatuur binnen de bijgestelde normen voor de gaswinning blijft van af zullen schieten. Dan ga ik nu  als de moderne variant van de schipper Bestevaer vrijwillig 5 dagen in retraite om van de windarme stilte in en rond mijn ziel en slaapkamer te genieten.

Ludo