COMMENTAAR

COMMENTAAR;

De tegenstanders argumenteerden dat de wet de Verenigde Staten in de oorlog zou sleuren. Teneinde de steun van de Amerikaanse bevolking te verkrijgen, gebruikte president Roosevelt in een radiotoespraak van 17 december 1940 de beroemd geworden beeldspraak van de buurman wiens huis in brand staat en hem de tuinslang te leen vraagt. “Ik zou dan niet zeggen, buurman, mijn tuinslang heeft 15 dollar gekost en die moet u mij eerst betalen. Ik hoef geen 15 dollar, ik wil alleen mijn tuinslang terug als de brand is geblust.” Mede door deze analogie werd bereikt dat de wet werd aangenomen, ook al was er een felle discussie in het Congres.” Einde citaat ; nl wikipedia.org

 

Daarmee was de leen en pachtwet van 11 maart 1941 een feit. Door deze wet kon Amerika materiële steun verlenen aan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Op dat moment nog aan de verliezende hand in de oorlog tegen nazi-Duitsland. De wet steunde sterk  op het idee; dat er staten bestonden van wie de defensie van Amerika van vitaal belang was voor zijn eigen verdediging. Als bufferzone! Zonder deze   leen en pachtwet, onder welke naam deze wet  bekend staat, hadden wij zelf de kosten van onze bevrijding vooraf moeten zien op te hoesten. Iedereen begrijpt dat wij daar  tijdens de bezetting nooit in zouden zijn geslaagd. Het waren anderen die ons zonder voorwaarden vooraf uit de brand hielpen.

Je kunt dit vergelijken met de huidige onderhandelingen in Brussel. De moeizame onderhandelen over het vormen van een steunfonds. Leningen en subsidies voor landen van wie de economie zwaar is getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Maatregelen die als een brandslang nodig zijn om de gevolgen van de pandemie die heel Europa hard getroffen heeft  te bestrijden.

Nu is om binnen de vergelijking te blijven Mark Rutte ‘onze ’man in Brussel als woordvoerder van “de zuinige vier” de kleingeestige kruidenier verdomme bezig over de prijs van het bluswater te bakkeleien. Of het nog niet goedkoper kan! Gebrek aan solidariteit kan daarmee de Nederlandse samenleving als geheel worden aangerekend. Gebrek aan solidariteit op basis van een rechts conservatisme. Waarvan  het beoogde doel al even onduidelijk is als de ethiek van de gebezigde middelen. Of wil hij in maart volgend jaar graag herkozen worden! Een ding kan ik wel zeggen. Van mij heeft die Rutte dit mandaat nooit gekregen. Mocht er al toestemming zijn deze op voorhand  verspeeld. Wat heet van mij mogen ze deze hele politiek van valse zuinigheid  met hem als kind erbij zo snel mogelijk met het bluswater door het badputje wegspoelen .

Ludo

De Leen- en Pachtwet (Engels: Lend-Lease Act) van 11 maart 1941 was een Amerikaanse wet op grond waarvan de Verenigde Staten in het begin van de …