DAGBOEKFRAGMENTEN!

CORONA DAGBOEK DAG 42

Als God ons thuis brengt uit deze ballingschap dat zal een troost zijn” *

Zong ik als knaapje in mijn zondagse kleren staande in de kerkbanken. Nooit had ik toen kunnen bevroeden hoe toepasselijk deze tekst in mijn latere leven nog  zou worden.

Dag 43; ochtend

 

Vanmorgen vroeg heb ik wat  bont en wit wasgoed als vlaggetjes opgehangen in de huiskamer. Ondertussen een regel uit een oude negrospiritual neuriënd: Let my people go. De songs en Bijbelteksten  van  Mahalia Jackson die oude negerin fietsen er bij mij nog altijd in. Daarna de handdoeken in de douche verschoont. Om vervolgens  het zoveelste potloodstreepje te zetten op de binnenkant van mijn huisdeur. 43 nu alweer als ik de tel intussen niet kwijt ben. De  traag verglijdende  dagen lijken als wauwelende  bejaarden op elkaar.  Duren voor mijn gevoel soms twee keer zolang als in de tijd van  ‘oud normaal’. Dat worden in het nieuwe normaal tropenjaren.  Zal ik de kachel aanzetten? Het is nog best koud voor de tijd van het jaar en al dat stilzitten doet de oude botten ook geen goed! Praat ik in mijzelf. 5 mei dit jaar één voor het plakboek.  De  nationale feestdag van ‘ons 5 jaar durend onverdroten verzet, tegen vreemde overweldigers dat uitmondde in de ‘wederopstanding’ van onze vrijheid en democratie nu precies 75 jaar geleden. Als ik lees wat ik schrijf kunnen we 6 mei wel tot de dag van de zorg of het coronavirus uitroepen.

Voor de rest moet ik, de vermoorde onschuld de eerst komende maanden mijn sociale isolement verder thuis  alleen  uitzitten als gold het een zware  gevangenisstraf. Dit, omdat ik volgens de aan alcohol en uitgaan verslaafde jongeren en workaholics met mijn leeftijd behoor tot de risicogroep. Terwijl ik nooit meer in de kroeg kom. Hoe ik daar zelf overdenk of tegenover sta is mij niet gevraagd. En dat terwijl mijn geestelijke weerbaarheid en gezondheid helemaal niet zijn aangetast. Integendeel! Wijsheid en bezinning komen pas boven de 50+. Zo lang je niet voor deze  partij kiest. Het is dan ook altijd makkelijker een ander zelf passief de schuld te geven van eigen misère. Makkelijker dan de hand in eigen jonge boezem te steken en naar een gezonde oplossing voor de c-exit* voor iedereen te zoeken. Jammer dat dat jonge volk en die horeca ondernemers nog niet begrijpen dat je  de ene bevolkingsgroep niet tegen de ander kunt uitspelen zonder de tweedeling verder op scherp  te zetten. Maar ja het volk wil als vanouds brood en spelen en het liefst zo snel en zoveel mogelijk! Op die manier wordt wie wel en wie niet  besmet zal raken een lot uit een carnavaleske   staatsloterij. Het zijn wat dat betreft trouwens net kleine kinderen. Die zijn  na 5 minuten ook al de tranen om een valpartij  vergeten. Niet zeuren, maar doorpakken is na een ramp ook een vorm van rouwverwerking denk ik dan.

* de afbouw van de maatregelen rond het coronavirus

Dag 43 middag al op de helft

Om en om rood, wit en blauwe theedoeken afgewisseld met een t-shirt en een witte onderbroek aan een lijn strak gespannen van de ene hoek van de kamer naar de ander. Het voelt vanuit mijn sta-op  stoel toch een beetje als een eenzame verjaardag of kerst. De 43 kaarsjes voor het plakje cake ter verhoging van de feestvreugde  kon ik in de keukenla zo snel niet vinden. Een stil saluut van één minuut breng ik aan de vrijheid en het wij-gevoel die tijdens de oorlog ook de aan waslijnen in de Jordaan te zien was. Om de niet al te snuggere Duitsers te jennen volgens mijn  roomser dan de paus  moeder. Verder heb ik een glas flets oranje sinaasappelsap uitgeperst, want volgens professor Lou de Jong, helemaal idolaat van prinses Beatrix, heeft het huis van oranje ook veel aan onze bevrijding bijgedragen. Al was het maar door hun eigen hachje te redden door met de hele koninklijke familie en 3 miljoen gulden aan effecten op tijd naar Engeland te vluchten. Een ander deel van hun vermogen (2 miljoen) hadden al ze al voor de oorlog veilig ondergebracht bij banken in Amerika. De rest van het in beslag genomen vermogen van 12 miljoen hebben ze na de oorlog als Wiedergutmachung terug gekregen van de Duitse tak van hun familie. Het lijkt potverdorie wel op de staatssteun nu voor grote bedrijven, die al jaren de belastingdienst met hun goedkeuring flessen.

 

Die vieren daar op paleis Noordeinde dus niet zozeer de bevrijding dan wel hun terugkeer naar het door de Canadezen bevrijdde el dorado en het belasting luilekkerland. Dat die al dan niet in gouden quarantaine zijn gegaan ergens in een riant  buitenhuis!

Nu valt er dit jaar verder voor mij en de andere leden  van  het gewone volk al bar weinig te vieren. Door de crisis rond het coronavirus die ook levend gehouden wordt door alle schrikverhalen van het R.I.V.M. De dagelijkse cijfers van de gevallenen in deze stille oorlog. Gevoerd aan het front van de IC afdelingen. Wat dat betreft doen ze niet onder voor de peptalk van radio oranje tijdens de oorlog. Geen feest met mijn verjaardag geen ouwe meuk kunnen verkopen met Koningsdag. En al helemaal geen 1 mei viering. Voor een oud anarcho-communist toch de feestdag bij uitstek. De dag om gewapend met rode vaandels als tegenwicht tegen al dat gevlag op Koningsdag op de barricades te klimmen. Echte vrijheid voor het volk te eisen en niet die in de hete was doorgelopen en gekrompen vrijheid die de maatschappelijke elite ziet als heil voor de arbeidersklasse.

Dag 43 avond gelukkig bijna bedtijd

Nee, binnenblijven en afstand houden luidt het huidige devies van deze regering. (Naast het blanke vermoeden dat zij vooral zichzelf willen handhaven door zo lang en gezond mogelijk op het pluche te blijven zitten.) Dan kiezen zij de liberalen deskundig vanachter hun masker zij het zonder overleg met de 2de Kamer wat er aan de wankele gezondheid van dit land nog  gedaan  kan worden. Daarmee ligt de democratie wel aan het infuus of toepasselijker de beademingsventilator. Je zou toch als brave burger bijna hopen op een uitbraak van rooie vonk ergens  rond het Binnenhof.

 

 

Nee, Bevrijdingsdag vieren zonder democratische grondrechten als vrijheid van godsdienst en vergadering terwijl jezelf al 6 weken opgesloten zit in je eigen huis is geen sinecure. Hoe moet je nu die veel geroemde vrijheid levend houden of  de fakkel zonder brandwonden doorgeven? Als volk één vuist maken en de ketenen verbreken. Tegen een noodverordening bij decreet of een door de Kamer gejaagde noodwet is geen democratisch rechtssysteem gewassen. Ze waren met de door hun heel politiek gekozen vorm van de polderlockdown in ieder geval intelligent genoeg om de antiautoritaire Nederlanders niet tegen zich in het harnas te jagen. Nee, eenieder moet het met zijn eigen geweten uitvechten. Het is of ik Calvijn  door de mond van Mark Rutte  hoor prediken!

 

 

Daar kunnen ze de volgende keer bij de verkiezingen lering uit trekken. Dat als je het volk als patiënt behandelt het plotseling veel meegaander wordt .

 

 

Ja maar je bent toch alleen samen verbonden met iedereen door het internet ! Predikt de regering bij monde van de goegemeente.

Want alleen samen krijgen we het virus onder controle . In mijn eentje op mijn zolderkamertje 3 hoog achter zeker. Het voelt toch als een ophokplicht voor mensen. Hoe goed ze het ook bedoelen met isolatie alleen houd men de angst er niet onder , want elektronisch verbonden of werkelijk verbonden maakt een wereld van verschil.

Toch houd ik het gevoel dat de maatregelen allemaal wat te snel zijn genomen. Dat er vooraf geen draaiboek klaar lag met wijze  raadgevingen en frisse ideeën hoe juist  te handelen in een noodsituatie als deze. Waardoor  de regering  de schijn tegen krijgt dat het hier vooral gaat om een trial by error. Een soms wat theatrale improvisatie van  harken  met alleen een talent voor polderpolitiek’  . Volgende keer beter zullen wij maar hopen

Dat internet zou inderdaad een oplossing zo niet een verlossing van bittere geestelijke en sociale armoede zijn ware het niet dat de kwaliteit van de discussies op Facebook die van roddel en achterklap op het dorpsplein in Staphorst ternauwernood overstijgen. Vaak daarbij achter blijven wat literaire, christelijke en informatieve waarde betreft. De paar serieuze artikelen op mijn startpagina heb ik allang gelezen via de kwaliteitskranten waarop ik al jaren ben geabonneerd.

Dit alles leidt ongewild tot de stille verzuchting: Van alle virussen gekroond of niet verlos ons Heer. En bezorg mij lieve Heer dan in moeite door als een 3sterren stoeprand maaltijd ook de genotsvolle verlossing van vrijgevochten dromen.

Ludo

* beurtzang naar psalm 126 op tekst van Huub Oosterhuis en met muziek van Bernard Huijbers