DE ‘CORONAVERWACHTING ‘VOOR MORGEN LUIDT!”

 

Het weerpraatje vroeger bij de boeren

Vandaag las ik er weer zo één. Een post op Facebook waarin de ernst van de situatie  gebagatelliseerd werd en erger onderschat.  Ik word er soms zo moe van! Het zou allemaal wel meevallen met de huidige situatie want de cijfers van de ziekenhuisopnamen waren nog steeds veel lager dan in de maanden maart en april. Een grafiekje uit de Volkskrant  erbij om zijn gelijk te bewijzen. Dan denk ik; zijn we nou zo stom of doen we maar alsof. Kunnen we geen grafieken meer lezen of hoe zit dat? Ik weet dat de reken en leesvaardigheid vooral onder jongeren achteruit holt, maar toch! Er is niet eens zoveel kennis noch ervaring voor nodig om op een basaal niveau jezelf te leren begrijpen! Het begint met goed kijken en  luisteren.

 

  Wil ik schreeuwen; “Mensen begrijp toch dat niet de aantallen, maar de curve van de grafiek de stijgende of dalende lijn hoe steil of vlak die is,  iets zegt over de verwachting van het aantal nieuwe besmettingen voor morgen.”

 

De situatie van nu vergelijken met die van 8 maanden geleden legt alleen maar windeieren. Natuurlijk begrijp ik best dat er mensen zijn die het vertrouwen in het RIVM, de boodschapper van het slechte nieuws, hebben opgezegd. Een heel menselijke zij het wat al te emotionele reactie op nieuws dat zij liever niet hadden gehoord. Waarop ik alleen maar kan antwoorden met de woorden van mijn leraar theologie: “Verbeter de wereld; wantrouw jezelf!”

 

Door je doofstom te houden voor de dringende adviezen van medici is echter nog nooit iemand genezen. Denken dat de pandemie vanzelf wel zal uitdoven of overwaaien is gezien het aantal nieuwe besmettingen wishful thinking. Dat had een tijdje terug nog gekund als de intelligente lockdown langer was volgehouden.

 

Maar het ligt aan de testen. Het zijn allemaal ‘vals positieve’ uitslagen. Dat klopt als je die uitdrukking op jezelf betrekt.  Anders is het  enige passende antwoord de beroemde Franse uitspraak; “Honi soit qui  mal y pense! Naar de geest vertaalt met; “Hoe slecht ben jezelf niet  als je zo slecht durft te denken!”

 

 

 

Ik denk dat ik een “oudwelp”  het RIVM maar een mailtje stuur als goede daad. Of ze net als het KNMI in De Bilt na het nieuws van achten een corona verwachting willen uitzenden. Heel Nederland en Appelscha  weten dat zij gezien de slechte vooruitzichten  beter thuis kunnen blijven. Want net als met  regen iedereen de kans loopt zeiknat te worden loopt ook iedereen een gelijke  kans besmet te raken. Is covid-19 cynisch gezien en gezegd  het meest democratische wat ons de laatste 4 jaar in het land  is overkomen.

Wanneer  die verwachtingen niet uitkomen  kunnen we van de weeromstuit van geluk spreken. Met zijn allen net als met hemelvaart   de trein naar Zandvoort pakken of naar Scheveningen. Voor de liefhebbers van het wat chiquere vermaak. Mocht dit plan onverhoopt niet doorgaan; kan ik alleen maar in mijn eentje tot mijzelf   bidden. Op grond van een kerkasiel in Staphorst. Net als  in de tijd rond  de invallen van de Noormannen.  Laatst  opgenomen in de canon van Nederland. Met de bede op de lippen; “Van alle  vastgeroeste corona ontkenners en demonstrerende engelen verlos ons Heer!”