Je zal de domheid de cost moeten geven!

Nu al 3 weken zuchten wij onder de dwang van een intelligente lockdown. Een neologisme uit de Haagse taalschat van premier Mark Rutte. Al 3 regeringsperiodes van forse bezuinigingen op de zorg aan de macht.

Een intelligentie lockdown! Een afzondering op basis van gezond verstand, zo als het begrip in goed Nederlands luidt. Een niet onverstandige maatregel die wij doorgaans detentie noemen en door de rechter wordt opgelegd aan onverbeterlijke draaideurcriminelen en ander tuig, omdat ook misdadig gedrag sociaal besmettelijk zou kunnen zijn. Of schuilt er in elke kiezer , elke tegenstemmer een potentiële crimineel!

Wat opvalt in deze maatregelen is dat zij vooral de burger, de kleine zelfstandige en het intellectuele en culturele leven bijzonder hard treffen. Daarnaast moeten vooral de lagerbetaalden door veel overwerken de crisis bezweren lijkt het wel. Het bedrijfsleven en de financiële wereld blijven voor als nog buiten schot. Wat je van een premier naast  liberaal  als eerste wel verwachten mag. Waardoor de burger nu al persoonlijk schulden maakt terwijl wij als samenleving samen de hypotheek op morgen verplicht opsouperen door in te teren op eigen vermogen. Onze schuldenlast tot ver boven het plafond verhogen. Waar vooral de banken goed garen bij spinnen. En het nog maar de vraag is of we daar over een tijd als alles weer ‘normaal’ is de rente over deze lening (door staatsinmenging) kunnen opbrengen. Of gaan we in de nabije toekomst weer meer belasting betalen om de K.L.M. als nationale trots minder vleugellam en ons aan het lijntje te houden?

De maatregelen lijken vooral te zijn ingegeven door een spaarzaam om moeten gaan met door bezuinigingen in het verleden te beperkt aantal middelen . Was het vroeger ; de cost gaat voor de baat uit ; geldt nu, de buit van de aandeelhouder gaat voor de cost van allen uit

Nu moet ik deze neoliberale bewindvoerder teleurstellen. Van intelligentie is alleen sprake bij bewezen zelfbewustzijn. Wanneer het ( dat wat omschreven wordt als intelligent) blijkt geeft van een grote mate van zelfkennis over zijn eigen verstandelijke vermogens te beschikken. En even noodzakelijk; de kennis wat er aan zijn eigen intelligentie nog mankeert. Deze twee te samen scheppen de onontbeerlijke mogelijkheid tot zelfkritiek . Zo niet is er sprake van mooipraterij. iets waar veel politici regelmatig blijk van geven. Waardoor aan hun intellectuele vermogens bij tijd en wijle best getwijfeld mag worden. Terwijl ik let wel er toch niet voor pleit ze allemaal dan maar op te sluiten.

Maar helpt het nu ook echt die sociale distance. Wat hebben ze in dit kudde land toch met de Engelse taal? Exit met die taalbesmetting zou ik durven opmerken. Gewoon helder Nederlands. Want Ook hier kent onze moedertaal een begrip voor; gewoon ‘de gepaste afstand’. Iets wat iemand met enige opvoeding zo wie zo in acht neemt .Maar goed terug naar de vraag is anderhalve meter dan wel genoeg. Naast dat hij in winkels niet te handhaven is. Daarvoor moeten ze de helft van de schappen verwijderen.

Welke vilein virologe deskundige heeft die voor de liefde te lange afstand bedacht? De R.I.V.M. ? Het ondergeschoven weeskindje van een eens gerenommeerd wetenschappelijk instituut. Een instituut van wereld faam. Dat tot de jaren negentig van de vorige eeuw toonaangevend was op het gebied van het ontwikkelen van vaccins. Hoe 30 jaar neoliberalisme heeft geleid tot een opruimingsuitverkoop van wetenschappelijke kennis aan de meest biedende. Kennis en vaardigheden waar nu zo een behoefte aan is. Hoe de volksgezondheid, de gezondheid van ons allen,  tot speelbal van de marktwerking de winst van de aandeelhouders  is gedegradeerd.

 

Het werkt dat afstand houden van alles,  als je er van uit gaat dat het besmettingsgevaar alleen bestaat bij direct lichamelijk contact. Bij tongzoenen of nog intiemer bijvoorbeeld. Of als je de hele godganse dag met ongewassen handen uit je neus eet . Zo niet als men ook door uitgeademd vocht een niet altijd bekende bron van besmetting is , lijkt mij een mondkapje wel zo intelligent en sociaal. In plaats van je smartphone mee te nemen als je toch stiekem naar buiten gaat . Want voor wie het nog niet weet je smartphone is niet minder dan je ongevraagde elektronische enkelband.

En voor tekorten aan maskers  hoeft de regering ook niet bang te zijn, want  anders dan mij nog langer door half bezonnen maatregelen te laten vernaaien, naai ik mijn eigen masker wel ! Hoeven ze alleen nog maar even het boerka verbod buiten werking te stellen!

Ludo