EEN BRABANTSE HOLLANDER!

bron; de Volkskrant

Ik voel me weer op-en-top een echte Brabantse Hollander of een Hollandse Brabander net van welke oever van de Maas je er bij Moerdijk tegen aankijkt. Iemand die zeg maar als een goed katholiek met calvinistische trekken schippert tussen twee verschillende geloven in het tweestromenland van de huidige politieke realiteit . De een gekenmerkt door Hollandse steilheid in de liberale leer en zuinigheid en aan de andere kant de Bourgondische overvloed die het weldadige zij het wat corrupte kenmerk is van mijn geboortegrond. Dit schoot me te binnen toen ik gisteravond het bericht over het regeringsbesluit las. Ik kreeg zowaar een brok in mijn keel van heimwee bij het lezen ervan. Omdat de sancties tegen Rusland niet helemaal soepel lopen wordt er een nationale ‘sanctiecoördinator’ hier in de polder Den Haag en ommelanden aangesteld. Een soort stuntcoördinator voor de bühne die het gebrek aan beleid door de betrokken ministeries op elkaar af moet stemmen. Ik dacht nog even; een nationale kop-van-jut als stropop om de verantwoordelijkheid op af te wentelen. En  kunnen we nu ook in een moeite door een “coronacoördinatator” benoemen bij koninklijk besluit. Ik geef toe, een tikkeltje laat, maar de banen liggen nu pas weer na de volledige ontkenning van de laatste crisis voor het oprapen. En in ieder geval vroeg genoeg om een passend beleid voor de terugval komende herfst te formuleren als  plan voor een gecoördineerde  aanpak als nationale reserve  . steunbijdrage en belegging voor van alles en nog wat.

Het is al 5 weken oorlog in Oekraïne en er is voor honderden miljarden roebels  schade in dat land aangericht. Is het  7 jaar geleden dat Rusland De Krim annexeerde. En wij kunnen onze onderbroek bij het uit de kast komen  nog niet vinden! Ja, maar uitvoering van de sancties stuit op juridische bezwaren. Zeker van liberale kant. Eigendom is stukke  heiliger dan een kogelrond rund in India. Daarnaast  je kunt banktegoeden en het gebruik van miljoenen kostende villa’s en jachten zonder wettelijke onderbouwing niet zo maar bevriezen. Daar voor moet je eerst met bewijzen komen dat het bezit op onrechtmatige wijze verkregen is. Of er niet zo iets als Russische maffia bestaat. Hoe heette het ook alweer? Bezit vooral van de rijken  is de heilige koe van het neoliberalisme. Van de uiers daarvan moet je zelfs in de zeven magere jaren afblijven.

Daar heeft Moskou naar goed Stalinistisch gebruik zelf geen boodschap aan. 400 geleased vliegtuigen met een geschatte waarde van 10- 14 miljard euro zijn tot Russisch staatseigendom verklaard. Allerlei bezittingen en onroerend goed van bedrijven die het land hebben verlaten zijn in beslag genomen  door de proletariërs van de  Russische staat. Over de tot nu aangerichte schade veroorzaakt door deze aanvalsoorlog begonnen op 23 februari ook aan het milieu zijn nog geen schattingen te doen. Los van het verlies aan talloze mensenlevens.

 Oké als alles meezit, komt minister Kaag komende  week met noodwetgeving. Tijdelijke wetgeving die het trustkantoren in hun werkzaamheden moeilijker moet maken Nederland op te stoten in de vaart van belastingparadijzen. Een paradijs op aarde gelegen rond de Amsterdamse Zuidas waar Russische oligarchen rond de 80 miljard aan kapitaal hebben geparkeerd en geïnvesteerd. Heeft dan zo een coördinator zin? Wie weet  dat hij Poetin kan wijzen op de mogelijkheid van belastingaftrek doordat hij de afgelopen 5 weken geen rente kon trekken van zijn vermogen. En dat de belastingdienst geen vermogende Russen discrimineert.

Dan denk ik als eenvoudig Hollander van Brabantse komaf, laten we vanuit de moreel verantwoorde stellingname, de vervuiler betaalt al die geparkeerde miljarden gebruiken als Russische herstelbetalingen aan Oekraïne. Hoeft de arme Russische bevolking zelf niet in de buidel te tasten en is toch recht gedaan. En net als Rusland passen we communis opinio en pragmatisch als maatschappij tot het nut van het algemeen gewoon de wet daar op aan.

Ludo

I