EEN ECHTE PRACHTVENT!

EEN PRACHTVENT!

Hoort Nederland wel in de NAVO of hoort Baudet niet in Nederland?

Van een docent die in mijn waardering een tien nog steeds ruimschoots verdient, leerde ik op de middelbare school; dat de beste leraren zich in intellectueel opzicht nooit boven hun leerlingen verheven voelen. Wat ook voor politici in relatie tot   hun  kiezers zou moeten gelen. Echt goede leraren de intellectuele ontwikkeling van de hen toevertrouwde leerlingen geen strobreed in de weg  leggen. Eerder die ontwikkeling zo  stimuleren dat ze boven hun leraren uitgroeien. Daar hun levenstaak als  pedagoog met groene vingers  in vinden. Geen gemakkelijke opgave om je eigen vaak niet geringe ego weg te cijferen en bevrediging te vinden in het idee; alleen de wegbereider te zijn geweest. De onderbetaalde vrijmetselaar van het fundament. De naamloze timmerman van het wiegje waarin het genie zijn eerste boertjes en scheetjes  liet horen aan de wereld. Geen echte toiletrol voor onze Thierry!

Maar zo een man van wegcijferen was pater Reinders mijn geschiedenisleraar wel. Een pater in hart en gedrag een echte prachtvent. In de beste betekenis van het woord. Wat je niet van al die paters op die school voor bijzonder onderwijs vlak bij de Beethovenstraat  zeggen kon. Ik dweepte dan ook met hem in de drie jaar dat ik les van hem had. Omdat ik beetje een slijmbal was en een wit voetje wilde halen las ik grote delen van zijn doctoraalscriptie in de universiteit bibliotheek vlak bij het Koningsplein in Amsterdam. Niet alles daar was het boekwerk te dik voor. Een wetenschappelijke scriptie die handelde over de overgangsstijl tussen de vroeg middeleeuwen en de hoge middeleeuwen. De Ottoonse renaissance genoemd en dan vooral de architectuur en de bijzondere kenmerken daarvan. En met mijn bijzonder voorliefde naast  aanleg voor geschiedenis en kunst begreep ik daar best het nodige van. Vond ik zelf. Niet alles natuurlijk, want  het wonder te Kana voltrekt zich  nooit in de menselijke hersenen. De Ottoonse  stijl vernoemd naar de eerste 3 keizers van het Heilige Roomse Rijk met de bekendste Otto de grote. Naast Karel de Grote de grondleggers van het idee van een meer verenigd Europa. Voor de minder onderlegde die geen Thierry heette door geboorte!

Toen ik probeerde te pronken met mijn net verworven kennis stelde hij me een vraag, waar ik het antwoord op schuldig bleef. Zo ver was ik nog niet gekomen met het doorworstelen van de leerstof. Hij grinnikte met een soort van vergevingsgezindheid in zijn ogen. En zei; “Ik weet het goed gemaakt! “”Voor het feit dat je op de fiets helemaal naar de bibliotheek bent gereden krijg je van mij het cijfer drie.” “Dat  je het boek onder het stof vandaan hebt weten op te duiken beloon ik  met niet minder dan een twee.” Ik voelde teleurstelling “En dat je verder gekomen bent dan de kaft ook een twee.” “Dat maakt samen al een zeven.” “Naast het getal van de zeven smarten ook dat van de zeven deugden.” “Geen slechte beloning  voor een middagje  werk.” “Mijzelf beloon ik me daarom, maar met een negen en een half.” ‘Ik heb het boek per slot van rekening pas geschreven na jaren van zware studie.’ Om te leren dat de vetste varkens alleen zo vlezig worden doordat zij helemaal naar achter in het bos waggelen om daar de gaafste appels van de boom van kennis op te scharrelen . Of er iemand appelmoes voor Thierry wil maken. van kan altijd nog!

“Maar , vergeet niet, die zeven moet je vooral zien als aanmoedigingsprijs om te blijven onderzoeken wat je allemaal nog niet weet. ” Dus los van het gegeven dat ik nu meer weet dan 90% van de politici in de Kamer over de geschiedenis van de eenwording van Europa, leerde ik ook in één moeite door dat niemand alle kennis in pacht kan hebben.   Hoeveel moeite diegene  er ook voor doet om wel die indruk te wekken. Ik zal Thierry niet nogmaals noemen.

Nog een andere les van deze ‘prachtdocent’ om ons te behoeden voor de val van hoogmoed; wie meent zonder fouten te zijn of die niet te kunnen maken   zal wetenschappelijk gezien geen steen op de andere krijgen. Dat zijn dus eerder slopers met hamer en sikkel.

Jammer dat ds. Thierry Baudet nooit pater Reinders als geschiedenisleraar gehad heeft. Hoe veel beter was het dan niet met hem afgelopen? Was hij onze Thierry misschien zelf wel een hele prachtvent geworden! en niet alleen in zijn eigen ogen. want beste ‘soepthierrien ‘ zoveel eigenliefde noemen normale mensen met een mooi oikofiel woord; narcisme.

Ludo