‘een meer dan nuttige idioot’

Een kort verhaal

 

 “Wat is dat toch met jou, idioot die je bent?” “Een retorische vraag . ” Wilde hij antwoorden. “ Je had met jouw talenten zoveel meer kunnen worden” “Christus wat had jij niet kunnen bereiken in je leven !” de stem hield even pauze als voor de heilige  communie. Bij het woord ,worden, moest hij na zijn nekharen te hebben gladgestreken terug denken aan zijn oude geschiedenisboek: Wereld in wording. Een tweede Hansje . Een flauwe woord grap van zijn moeder, op rekening van  boekhuis Kampen. Waar al zijn schoolboeken vandaan kwamen. Hansje de naam van zijn moeders kater. Zijn moeder had hij daarom nooit een tweede kans willen geven. “Wat dat betreft ben je een echte Jan Doedel !” ging de stem na dit heilig voedsel, het lichaam van Christus zelf, verder. “Zo kan die wel weer”klonk het heidens uit zijn mond. “Waar bemoei jij je mee!” Hij voelde zijn haarfollikels weer prikken. Over dat bereiken, het gemak daarvan, had zij beter der waffel kunnen houden. Wist zij of iemand anders wat er aan concepten en nieuwe ideeën in hem leefden. Fantastische Ideeën die hij wanneer het hem uit kwam aan het papier zou toevertrouwen. Zij moest niks zeggen. Zij deelden al 3 jaar het bed niet meer . Waren alles bij elkaar maar 12 jaar getrouwd geweest. Dus de luiers mocht zij in de linnenkast laten. Hij kon zichzelf  verschonen .

In de woonkamer brandde nog de kerstverlichting en in de hoek stond nog de uitgevallen kerstboom met alle ballen als een soort van vergulde vogelverschrikker.. Gelukkig niet in de slaapkamer waar hij in een romantische bui nog eerst over had gedacht. Die zou hij morgen aftuigen. Als hij er de tijd voor kon vinden tussen alle woorden door.

 

Trouwens wat is dat voor waanzin dat iedereen in zijn leven van alles bereiken moet!” Stelde hij zichzelf en haar van binnen  de vraag. “ Het liefst zo snel mogelijk.” “Staat dat in de grondwet?” “Of heeft Jezus dat per abuis gezegd?” “Dat is volgens mij vragen om een burn-out voordat je weet wie je bent.” “Waar je bent en waar je met jezelf heen moet .” . “Waar jouw specifieke mogelijkheden liggen!” “Altijd maar weer vooruit als Zuid Afrikaanse* voortrekkers in hun huifkarren op weg naar Zoeloe Zoeloe land.” “Al dat voortdurend pezen en jachten om het onmogelijke waar te maken” . “Of God niet wachten kan” “En voor wie?” “Als de liefde alleen kan bestaan op grond van geleverde prestaties is het niet meer dan gewone ordinaire raamprostitutie.” “Een windhandel in te dure straatmadeliefjes.” Dat heet in mijn jargon defloratieve deflatie en voor niks gaat alleen voor maagden de zon op. Nog voor geen jaar terug had hij die grijze kakkerlakken van ambtenaren op het arbeidsbureau hetzelfde vertelt. Het gesprek toen had nog geen 12 minuten geduurd waarna ze hem zonder koffie in het het vakje onbemiddelbare zaken hadden bijgezet.  het loket voorgoed gesloten alsof hij een brabbelende  idioot was!

 

Nu ging hij verder op de eenmaal ingeslagen weg. “Wat is dat toch dat iedereen op weg is naar een doel dat het leven moet heiligen ?”

 

Het lawaai van Studio sport stoorde hem in zijn verzachtende gedachten. Hij zette het geluid uit. Het ging hem toch alleen om de beelden. Sportieve beelden die op het scherm en in zijn hoofd ping-pong speelden.

Op nieuw konden  zijn woorden beter hoorbaar  zijn gevoel verwoorden. Genade vinden in zijn oren.   “Ik kijk wel beter uit.!” “Haast je langzaam en als het even kan kijk langdurig rond, bepaal de beste keus en pluk al het moois wat de Heer aan vrouwelijk schoon geschapen heeft.” Zo luidt de wapenspreuk van mijn eenvoudig bestaan. “Neen ! wat mij betreft hoeven en de honden en de kuttenlikkertjes geen brood te lusten van de vooruitgang.” “Dat kunnen ze beter aan hun domme baasjes of bazinnetjes over laten.” “De van nature dol  geworden strebers !” “Ook zonder enige inspanning van wie ook  dient de toekomst zichzelf aan.” “Nietwaar! Dat wat iedereen rechtens toekomt. Met of zonder zegen van boven. Daar hoeft een mens nog niet eens extra vaart achter te zetten. Liever niet als je vaker dan één keer om je heen kijkt. Met je neus de leugens doorziet. Ziet wat voor rotzooi ze in alle haast achterlaten. Boeren zijn het΅ vergeten hun stront achter zich op te ruimen.”

 

Zijn tirade in de vorm van een  litanie hield hij languit gelegen als de zoveelste herhaling van zichzelf op de bank voor de televisie. Het zit-ligmeubel . Een overjarig IKEA model 15 jaar geleden gekocht in de uitverkoop. Dat zou nooit een erfstuk worden met een stofdesign dat nog het meeste weghad van een afgeschoten luipaard. Een idee niets na te laten dat hem een binnenpret bezorgde. . Doorgezeten met slijtplekken en koffievlekken op de armleuningen, die net als de kleur van zijn gezicht en hoofdhaar betere tijden hadden gekend. Maar ach waar zou hij zich druk over maken als vrijgezel. Achter in de veertig voelde hij zich nog zo gezond dat hij zich niet druk wilde maken over zijn interieur of die paar kwaaltjes, die zich ‘s ochtends als ontbijt op bed aandiende. Morgen zou hij naar de huisarts gaan nam hij zich elke maand wel één keer voor. De vetrollen die hem het uitzicht op zijn trots belette als hij naar het toilet ging. Een naar hoestje dat maar niet overging.

 

Vanuit zijn favoriete positie van onder als slachtoffer  volgde hij met een half oog Studio sport en met een half oor de stem vanaf een fauteuil aan de zijkant van de bank. Vroeger had die stem altijd naast hem gezeten. Met een vers gezet bakkie koffie en een schaaltje met 8 bitterballen en mosterd hij 6 en zij 2 op het bijzet tafeltje onder handbereik voelde zich op deze zondagavond dan ook een compleet mens. Het brave evenbeeld van een zelf voldane Hollander. De uitzendingen van Studio sport stonden bij hem op één. Want zo tussen neus en geslachtsdeel door hield hij amechtig veel van de nodige damessporten. Niet vanwege het wedstrijdelement, maar omdat de sportieve dames de wetten van de zwaartekracht tartten. Vooral in opgaande lijn als zij omhoog sprongen. De volle borsten bij het neerkomen de wetten van Galileo* onderuit haalden . Doordat die tieten ,leek het wel later landden dan de eigenaresse om in slow motion na te deinen Vrouwen volleybal en damestennis dat waren zijn sporten. Hockey en voetbal voor vrouwen konden hem daar en tegen niet bekoren. Te manlijk met al die stokken, struikelpartijen en te weinig bewegingen recht omhoog tegen de zwaartekracht in. Ook hupse vrouwen hadden recht op hun eigen hemelvaart.

 

De venijnige stem van zelfbenoemde engelbewaarster aan de andere kant van de bank ging staccato verder. “Waarom ga je niet eens wat nuttigs doen ?” Nuttig nog zo een woord dat hem deed denken aan die verschrikkelijke klonten en vellen in de lammetjespap. Een jeugdtrauma dat tussen de middag van school telkens werd bijgevoed. Hij moest nog spugen als hij er aan dacht. Het woord nuttig en al zijn synoniemen* bezorgden hem de bibberaties op het moment dat hij voor het eerst zijn ogen opendeed. Een discours dat hem de dostojevskische idioot* zijn hele jeugd en opleiding achtervolgd had. Hij moest wat nuttigs worden. Allerlei dingen leren waarvan hij pas later het nut zou inzien. Maar hoe kon je van je leven iets nuttigs worden als de vraag hoe nuttig het was voor een mens zelf dat hij geboren was nooit beantwoord werd? Uit liefde riepen ze dan. Je vader en moeder. Alsof dat een excuus voor deze vorm van prostitutie was. Als je naar dat nut zocht in bij de kerkvaders een elk zichzelf tegensprak. Mensen werden gedefinieerd als hel en hemelvulling. Het nut voor de maatschappij in de taal van economen en bij politici om de haverklap veranderde al naar gelang de zwaartekracht van het licht dat er opviel .Als de hele samenleving vanzelfsprekend aannam dat hij als levenslange dank dat hij hier op deze aardkloot was geschopt zich verder nuttig moest zien te maken. Voor elke Dries Doedel en Jan modaal zonder moraal. Hem was überhaupt niets gevraagd. In de tijd dat hij nog een zaadcel was. Zijn overdreven macho gedrag als kanaalzwemmer hem dwong de wand van de eicel te doorboren van een tweede kans maagdenvlies . Als hij had geweten wat daar de gevolgen van waren had hij er vast vanaf gezien. Een tweede kans krijgt een zaadcel niet van moedernatuur. Een van die andere meer liberale zwemmertjes voorrang gegeven. Was hij mogelijk toch iets anders minder goeds geworden dan wat hij nu was. Een conceptueel kunstenaar in zijn eigen anderhalve oog. Een creatieve plannenmaker. Geen kunstenaar van formaat , maar dat was ook helemaal niet nodig. Zolang hij maar groot genoeg was voor zichzelf. Anderen konden hem alleen maar de maat nemen naar hun eigen onderontwikkelde gevoel voor verhoudingen. Daar had hij voor nu vrede mee. Hoe groot hij was de toekomst zou hun de waarheid  leren.

 

Zijn gedachtegang werd onderbroken door de dunne falset stem  toebehorende aan zijn ex vrouw. Een ‘nuttige vakidioot’ van wie hij 3 jaar terug gescheiden was. Met wie hij alleen nog te hooi en te gras het liefst op de bank de ‘liefde’ bedreef. Zi waren gescheiden , omdat zijn concept van trouw toch verschilde van het hare. Toch kwam ze om de week langs. Als straf of omdat zij hem vergiffenis had geschonken daar was hij nog niet achter. De regelmaat van het bezoek echter amuseerde hem. Dat zij om de 14 dagen langs kwam en dan zijn was meenam of iets lekkers. Zo als nu de bitterballen. Het was 2 keer zo vaak als dat zij tijdens hun huwelijk klaar kwam. Waardoor eind goed al goed  beiden aan hun trekken kwamen. Om de zoveel tijd kookte ze voor hem. Op zijn verjaardag rond de feestdagen, 5 mei, op haar verjaardag en op Moederdag. Typisch vrouwen dacht hij vaak. Die moeten wat te verzorgen hebben om zich mens te voelen. Die zijn niet compleet als ze zich niet ergens zorgen over kunnen maken. Is het niet over hun  echtgenoot of bedgenoot is het wel over  een kuttenlikkertje of zo nodig de goudvis van de buurman. Vrouwen mogen zich graag ontfermen over van alles, wat wel zo nuttig is. Misschien moet ze weer eens aan de man . Gewoon om te proeven hoe het is met iets dat werkelijk nut heeft  is voor haar vrouw zijn. Een volle schoot bezorgd. Een speels angstige gedachte die hem als cuckolding* ongewild vreselijk opwond.

 

 

Bij haar had de tijd gelukkig diepere wonden geslagen vertelde zijn angst hem. Hij stemde daarmee in.  Zij was ook zeker niet meer de slankste en haar borsten zouden haar zeker niet volgen als zij omhoog sprong. De zon tegemoet. Die hadden  meer weg van een paar keien uit Amersfoort .Haar heupen en baarmoeder waren met de jaren fors in omvang toegenomen. Tot nut van het algemeen.  Etaleerden daar in die leunstoel meer de omvang van het Beahuis in Bloemenhove.*

 

Ze waren nooit begonnen aan kinderen. Niet omdat zij niet wilde , maar omdat hij het op de lange baan had weten te schuiven met de belofte . Morgen lieverd, morgen als we het breder hebben. Nu bleek het gelukkig maar een halve leugen dacht hij als hij naar haar keek. Toch hield hij van haar met een liefde waarvan hij dacht dat het liefde was. De gemakkelijkste vorm. Een die hij van zijn moeder had geleerd. Zij een celibataire non waar het zijn stiefvader betrof zei altijd dat hij zich later niet moest laten chanteren door vrouwen die hem in ruil voor seks allerlei dingen wilden laten doen. Tegennuttigegevoelens eisten. Daar moest hij boven staan. Die levensles had hem hoe kon hij  dat het beste formuleren, geen windeieren gelegd. Al  zijn vriendinnen en vrouw daar en tegen wel. “Mooi, dacht hij, hoe het nut toch steeds van twee kanten kan komen!”  Het vaderschap had hem alleen als concept voor een levensopschepper geen onaardig idee geleken. Maar de kunst was toch de beste ideeën in de la te laten, te bewaren voor later en er dan je testament van te maken.

Nuttig was; er zoveel mogelijk de kantjes van aflopen waardoor anderen pas een echt nuttig en zinvol doel in hun bestaantje kregen . Deze kantjes te repareren en voor hem te zorgen van zijn wieg tot aan het graf. Hij zou de vrouwelijke kant in iedereen naar boven brengen . De alma mater masseren tot zij eeuwig melk geeft.

 

 

“Het is wat  vroeg om nu al te zoenen,” zei hij helemaal opgewonden door  zijn gedachteloop tegen zijn ex vrouw, maar als jij ook wilt wil ik mij wanneer Studio sport is afgelopen best opofferen”. Mag jij je gang gaan”Want de kaas wordt nooit zo zuur gegeten als zij door het karnen en na rijpen in de maag wordt opgenomen. Zij keek hem  alleen verwonderd aan voordat zij haar jas pakte. Waarom wilden de mensen hem niet begrijpen? Niet begrijpen dat verzorgd willen worden zelfs voor een echte  idioot geen schande is.

Ludo 12–1-2020

Voortrekkers – Wikipedia

https://nl.wikipedia.org › wiki › Voortrekkers

De Afrikaners die vallen onder de informele subgroep Boeren zijn de afstammelingen van de Voortrekkers die zich in het binnenland van Zuid-Afrika vestigden, …

Oorsprong · ‎Grote Trek · ‎Leiders

Deze wenste namelijk dat zijn zoon dokter zou worden, zoals een vijftiende-Galileo Bonaiuti, naar wie Galilei was …

Geboren‎: ‎Pisa, 15 februari 1564

Beroep‎: ‎Natuurkundige‎, ‎astronoom‎, ‎wiskundige‎, …

Overleden‎: ‎Florence, 8 januari 1642

Land‎: ‎Itali

De idioot

Roman van Fjodor Dostojevski

 Beschrijving

De idioot is een roman van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski uit 1868-1869. Wikipedia

Oorspronkelijk gepubliceerd: 1869

Auteur: Fjodor Dostojevski

behulpzaam, bereidwillig, gedienstig, hulpvaardig, zinvol. als synoniem van een ander trefwoord: voordelig (bn) : batig, billijk, favorabel, goedkoop, gunstig, laag, lonend, lucratief, nuttig, profijtelijk, profijtig, profitabel, rendabel, vruchtbaar, winstgevend.

Cuckolding is een term uit de wereld van het sadomasochisme, die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Het woord wordt gebruikt voor een spel, voor …

Abortuskliniek | Beahuis & Bloemenhovekliniek | Sinds 1971

https://www.bloemenhove.nl › …

Abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove bestaat sinds 1971 en staat bekend om haar gespecialiseerde hulp bij zwangerschapsafbreking in het eerste en …

Alma mater – Wikipedia

https://nl.wikipedia.org › wiki › Alma_mater

Alma mater is Latijn voor voedende of zorgende moeder. Alma mater verwijst heden ten dage veel