EEN VOLWAARDIG ‘MOND-NEUSMASKER’ VOOR IEDEREEN!

 

 

Pose met zelfgenaaid mond-neusmasker door de grootte ook geschikt voor baarddragers!

Voorkomen autogordels ongelukken in het verkeer? Gelukkig niet zou ik bijna zeggen. Het ‘normale’ gedrag op de weg  zou anders nog veel roekelozer worden. Autogordels voorkomen als passief beschermingsmiddel geen ongelukken, maar ze kunnen wel de gevolgen daarvan behoorlijk verminderen. Vooral als ze actief gedragen worden. Hetzelfde wat je kunt zeggen van het dragen van een winter- of regenjas. Over het gebruik van een condoom wil ik het hier niet hebben. Een winterjas biedt een passieve bescherming gedurende enige tijd tegen de kou. Een regenjas tegen de nattigheid. Beide beschermingmiddelen zorgen er  voor dat je lichaam niet aan al te extreme omstandigheden wordt blootgesteld. Als je slim genoeg bent om ze te dragen tenminste!

 

Hetzelfde kan gezegd worden van het dragen van mondkapjes. Mond-neuskapjes, de juiste benaming ervoor, zullen de tweede golf niet voorkomen, maar het gebruik ervan kan de drager wel gedeeltelijk beschermen. Doordat een masker de hoeveel virusdeeltjes in de in- en uitgeademde lucht vermindert. De extra gegenereerde warmte het uitdrogen van neus en keel slijmvliezen winters voorkomt. Waardoor de maximale duur van de blootstelling aan gevaarlijke hoeveelheden virusdeeltjes kan worden verlengd. De bevattelijkheid voor virussen wordt verminderd. Zo als men, dit ter vergelijking,  ook  de helft minder dronken wordt indien men maar de helft van de normale hoeveelheid alcohol nuttigt.

De drager wordt gedurende een zekere tijd meer bescherming geboden dan zonder. Niet eindeloos en voor de volle 100%. Wat velen wel hopen. Wonderlijker wijs zonder dat men zich bewust is van de inconsequentie  wordt dit als argument gebruikt  tegen het dragen. De werkzaamheid valt te vergelijken met een kreukelzone in een voertuig. Of met  de extra voering in  een winterjas! 100% wordt het pas als er een mondkapje met ingebouwde airbag op de markt komt!

Nog steeds is het bij het dragen van mondkapjes van belang dat de blootstelling zo kort mogelijk duurt. Het masker regelmatig wordt vervangen. Dat een zo groot mogelijke afstand wordt bewaard tot de medemens en de handen worden gewassen na elk vreemd contact. Maskers zijn hoe dan ook geen wondermiddel. Verwacht je dat wel kun je beter voodoo gaan bedrijven, spijkers in je handen slaan of mocht je daar niet in geloven biedt  het beeld van je schoonmoeder uitkomst.

Toch redeneren veel mensen als volgt. Het RIVM heeft gezegd ze werken niet en ze zitten hinderlijk daarom draag ik ze niet. Over negatief en passief communiceren gesproken! Zelden in de geschiedenis dat de hele bevolking van een land zo goed luisterde en nog beter uitspraken zonder onderbouwing wist te onthouden. Het geringe draagcomfort geeft voor veel mensen zeker de doven de doorslag dat wel! Dus daar moet het zwaartepunt in de discussie  liggen.

Laat ik met het eerste argument  beginnen; medische maskers werken wel degelijk. Was dat niet het geval geweest  waren er veel meer slachtoffers te betreuren geweest onder het personeel in de zorg. Het R.I.V.M. advies voor de zorg luidde dan ook wel degelijk; draag gecertificeerde mondmaskers, oogbescherming, handschoenen en beschermende kleding. Allemaal zaken waar aan bij het begin van de virusuitbraak een nijpend te kort  was. Hoe het er nu mee voorstaat is helaas geen punt van discussie in de Tweede Kamer.

 

 De Auping fabriek kan alleen de vraag naar maskers nooit aan. Zeker niet  zolang de aandacht  gefocust blijft op wegwerpproducten. Een ander probleem daarbij doet zich vooral voor bij de aan en toelevering van de basis grondstoffen, meltblown en spunbond. Beide plastics https://nl.wikipedia.org/wiki/Smeltblazen, waarvan de productie in China nog niet volledig is opgeschaald. Wat van invloed is op zowel de leveringstijd als de prijs op de wereldmarkt.  Er door late bestellingen nog vele landen voor ons in de wachtrij staan. Terwijl er voor thuis in een niet medische omgeving redelijke alternatieven beschikbaar zijn. https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2020/04/wat-je-moet-weten-over-zelfgemaakte-m

 

Over het tweede punt. Maskers zijn lastig te dragen en hinderen de ademhaling. Doen het CO2 gehalte stijgen. Dat punt klopt gedeeltelijk al lijken de boeren met hun uitstoot als hoofdpijndossier dat niet te weten.

Direct na dat men een masker opzet zal zeker als men dit niet gewend is of angst voelt het adrenaline peil in het bloed toenemen, de hartslag versnellen. Lichamelijke ongemakken die zich ook voordoen vlak voor  een vluchtreflex. Daarnaast verandert de ademhalingsfrequentie en de diepte van het ademhalen. Wat gedeeltelijk overeenkomt met de symptomen bij hyperventilatie. https://www.diakonessenhuis.nl/folders/hyperventilatie. Het CO2 gehalte in het bloed neemt toe, maar niet meer dan in een niet al te best geventileerde slaapkamer. Hoofdpijn na het dragen kan ook te wijten zijn nu aan een teveel aan zuurstof na het afzetten van het masker. Weer door een ongecontroleerde ademhaling .

 

Het verschil tussen al die maskers zit hem in de filterwaarde. https://pbmdiscounter.nl/blog/welke-ademhalingsbescherming

Belangrijk  bij het dragen van een masker is een juiste ademhalingstechniek. Een controle daarover zo als bij yoga bijvoorbeeld geleerd en gepraktiseerd wordt. Moeilijk in eerste instantie, omdat waar eerst niet over werd  nagedacht nu extra aandacht behoeft. Maar na 10 minuten dragen zijn de meeste problemen wel opgelost. Zo niet wordt het tijd voor een longonderzoek.

Veel problemen met maskers gedragen in binnenruimten kunnen ook worden toegeschreven aan een slechte ventilatie van die ruimten. Een typisch menselijke gewoonte binnen veel discussies in vooral de Politiek en de horeca om de schuld op één bord het liefst die van de ander of de andere partij  te schuiven, waardoor de rest buiten schot kan blijven

Pose met bril ook het formaat van het montuur bepaalt of de glazen wel of niet beslagen raken.

De oplossing die voor mij als niet wetenschapper het beste werkt.  Na het opzetten even rustig wennen, even acclimatiseren als het ware,   mijn ademhaling controleren op diepte en regelmaat  en zo nodig aanpassen. Ik ga niet meteen  als een waanzinnige  hardlopen, maar concentreer mij even rustig. Je zou het bijna mediteren kunnen noemen!

 

Daarbij draag ik een zelf ontworpen en genaaid masker. Opgebouwd  uit 3 lagen. 2 lagen popeline en tussen de lagen in voorzien van een FFP 2 filter. Zo slim ontworpen dat er een extra luchtreservoir is ontstaan. Een reserve die er voor zorgt dat de uitgeademde lucht zijn warmte beter  af kan staan, mijn bril niet voortdurend beslaat en de weerstand bij het ademhalen niet te veel  vergroot wordt! Kortom, het toppunt  van neoliberale zelfredzaamheid  door zelfwerkzaamheid. Dat zouden meer mensen en zeker Engelen moeten doen!

Het artikel is geschreven op basis van extrapolatie; https://nl.wiktionary.org/wiki/extrapoleren en claimt geen wetenschappelijke onderbouwing of nauwkeurigheid. De conclusies komen dan ook alleen voor rekening van de schrijver.

LUDO