E=MC2 in de politiek

 

Energie is massa maal snelheid in het kwadraat. De meest elegante vergelijking uit de theoretische natuurkunde, waarmee in eerste instantie de beperking aan en door de lichtsnelheid wiskundig bewezen werd.* Ontsproten aan het geniale brein van Albert Einstein, inmiddels verheven tot een icoon van het menselijk scheppingsvermogen. Nu kun je deze vergelijking , zei het met een kleine wijziging ook probleemloos toepassen in de politiek. Je krijgt dan

als je de massa in beweging brengt, krijg je als je deze voor uit gang eenparig** voort, zet voldoende energie om tot veranderingen te komen.

In voor alle stervelingen begrijpelijke taal. Als de sneeuwbal aan het rollen slaat is er door zijn energie geen houden meer aan, wat veranderingen tot gevolg heeft. Of nog korter gezegd ; Een Revolutie brengt door zijn eigen energie al veranderingen te weeg.

Nu hoef ik alleen nog maar uit te vinden hoe je genoeg energie opwekt om tot een kritische massa te komen. Dat wordt dus weer een weekje nadenken. Het lijkt er overigens historisch gezien wel op , dat door een verandering aan te brengen in de onderlinge verhouding in  de formule’ BROOD EN SPELEN behulpzaam kan zijn bij het culmineren van voldoende energie . Ook bevingen in Oost-Groningen lijken een aardig steentje te kunnen bijdragen aan een aardverschuiving in het politieke landschap. Maar dat is door de afstand slechts schijn. Ze zijn in politiek den Haag namelijk aardbevingsbestendig doordat zij hebben bezuinigd op het hufterproof maken van hun denken.

* De beperking van de snelheid van het licht tot een constante van c = 299 792 458 m/s geeft natuurkundigen inzicht in de bouw en grote van het heelal, maar zegt ook iets over de overdracht snelheid van radiogolven en beperkingen binnen de wereld van het atoom. Overigens kan elke onveranderlijke waarde of grootheid  als meetlat gebruikt worden.

**Een vermeerdering van snelheid door over langere tijd dezelfde snelheid (energie) aan de dan bestaande snelheid toe te voegen

Ludo 12-02-2018