HOEREBOEREN door BOOMERBOEREN; het neologisme van het jaar

 

Vanmiddag kort na mijn bezoek aan de handtherapeut ging ik langs bij een bekende. Effe een bakkie doen, voordat ik  werk wilde maken van het opruimen van mijn werkplaats. Nog niet binnen vroeg hij ; “Heb je al gehoord welk woord tot woord van het jaar gekozen is? ”. Mijn laatste update was : blokkeerfriezen. Een gesamte wort voor hogenoodnoordelingen die hun 11 steden van zwarte smetten vrij denken te moeten houden. “Goh !” Was mijn eerste reactie ; “Houden ze op de redactieburelen bij de Dikke van Dale dat soort nitwit competities nog steeds ?” “Overbodige wedstrijden in nietszeggendheid of smakeloosheid qua niveau  vergelijkbaar met de jaarlijkse  AD oliebollen competitie”. Ook iets waar een mens met smaak echt  naar uitkijkt! Dat is toch wel een heel bedroevende vorm van neoliberalisme.” “Een thuismarktwedstrijd creëren voor iets waar helemaal geen enkele vraag naar is. Dit alleen om jezelf met een dik belegde boterham van de straat te houden. Dat is nog een graadje erger   dan de Arbeitseinsatz!”. “Misschien moeten ze daar ten Dikke burele gewoon hun personeelsbestand afslanken of in algemeen beschaafd Nederlands afkorten! Maar om een antwoord te geven op je vraag “Nee! Welke weinig eigenzinnige taalkronkel is het dit jaar?”

 

Hij; “BOOMER, Boomer is het uitverkoren woord.” Ik; “Boomer ?” Van me leven nog niet van gehoord !” Ik proefde het woord op mijn tong. Smakelozekrakeloosheisouwelullenchips!  “Terwijl ik toch dagelijks minstens 3 kwaliteitskranten lees.” “Om bij de |Tijd te blijven stilstaan.” te weten wat er onder het eenvoudige landvolk leeft. “Maar dit woord never niet .” “Moet ik raden naar de inhoud  zeg ik iets met babyuitschot!” “Te jonge kinderen die ondanks hun gebrek aan ervaring in het actievoeren al met hun kinderwagen op het slechte pad geraakt zijn! . “Ik dacht als ‘goede vaderlander’ dat alleen woorden van Nederlandse  komaf, autochtonen woorden en gezegden,  voor de titel woord van het jaar in aanmerking kwamen.” “Als nu ook al woorden uit het angelsaksische taalgebied of van Amerikaanse  veelTwitters meedingen wordt de spoeling voor de zwijnen wel erg van de dikke.” “Geen wonder dat onze jeugd ontleest raakt met de keuze van dit soort woorden zonder equivalent in onze moerstaal.” Ik verder; “Maar betekend het nog wat of is het enkel maar een soort van oerkreet?” “Kijk!” zei mijn bekende belerend, “dat is nu precies wat ik bedoel.” “ Typisch een opmerking voor een boomer.” “Want, weet je het woord verwijst naar een bejaarde met conservatieve opvattingen.” “ Je bedoelt zeker jezelf!” Ik voelde me aangevallen. “Toch raar!” ging ik licht gepikeerd verder. “Ik zie die Thierry Baudet toch echt niet als een boomer.” “Meer als een babyboomongeluk uit de tijd dat je zelfs voor een gewone abortus nog een medisch onderbouwde  emissie vergunning van het ministerie van  landbouw veeteelt en visserij nodig had. Een ouwe kletsmajoor of een oikofiel.”daar heeft die Baudet het meeste van weg! Hij mijn bekende: “Een oikofiel” “Ja de tegenpool van een oikofoob.” “Een oikofiel is dus in wezen een blokkeernederlander. zeg maar!”

 

 

 

“Neen ik ook niet,” nam mijn bekende weer het woord. “Mijn eigen inzending voor dit jaar was ; holocaustboer! Ik; “holokastboer of zei je monokastboer , dat bekt net zo  lekker.” Ik moet eerlijk bekennen: ik ben een beetje doof . Net als professor Zonnebloem vul ik regelmatig zelf in en aan wat mensen niet bedoelen. ‘Te gek ; een boer die door gebrek aan een 3 dimensionale kijk op de werkelijkheid  of oogkleppen niet uit zijn eigen poppenkast durft te vallen.”Mijn bekende begon te lachen.

 

 

Het is ook altijd wat met die boeren,” pakte hij het gesprek van zijn kant weer op. Ik; “Oh ja , wat dan?” ‘Nou die veetelers zijn tegenwoordig eigenlijk meer blokkeerboeren.” Ik weer , “maar ze komen toch niet allemaal uit het hoge Noorden, uit Friesland ?” “Neen! Alleen qua stugheid en mentaliteit ,maar ze blokkeren wel zonder generaal pardon een voedseldistributiecentrum.” “Dat brengt de nationale voedselvoorziening in gevaar en dat net voor de feestdagen” “Ze doen het er gewoon om!” Ik weer; “Toch niet de Macro bij Muiden ?” Verder reikt mijn kennis over grootgrutters niet. Hij zonder mij gehoord te hebben; “zelfs het fietsverkeer.” “We mogen nog van geluk spreken dat er geen ongelukken zijn gebeurd!” “Zeker!” stemde ik volmondig toe. Ik heb van mijn leven nog nooit een auto of trekker bezeten. “Ach maar verder moeten we er niet zo zwaar aan tillen.” “Boomerboeren hebben ook rechten en een beetje geluk hoort gewoon bij kerstmis als een kribbetje in een megastal.” “Dat is hun  natuur!” “Die mag je ze niet ontnemen!” “Trouwens die milieuvervuilers, ging mijn bekende boos en aangedaan in één woord  verder, worden alleen vriendelijk verzocht met hun trekkers een eindje verderop te gaan staan als ze met hun landbouwvoertuigen over de bulderbaan van onze nationale trots rijden” “Het toeristenverkeer plat leggen of in gevaar brengen!” Ik; nog niet eens zo een slecht idee!” Hij; “Wat dat betreft is de politiek van de politie net de omgekeerde wereld.!” “Wel 700 milieuactievoerder arresteren en een vliegveldverbod opleggen , maar een zooitje ongeregeld als die protesterende boeren van hun trekker trekken ho maar. “ Ik knikte nadenkend. “Terwijl juist dat toch de potentie heeft een nationale volkssport te worden.” “Verdomd leuke kijk-tv oplevert.!” “Boer zoekt trekker.”

 

 

“Ach laat ze!”antwoordde ik hem tot kalmte manend : “die boomerboeren waren alleen maar aan het hoereboeren!” Het woord was er uit voor ik er erg in had. Een neologisme en door het binnenrijm pure poëzie . Een gedicht van één woord . Was er ooit bondiger een actie omschreven of gevoerd? “Hoereboeren?” De wenkbrauwen van mijn bekende vormde dubbele gotische bogen. Ik; “Ja een beetje ouwehoeren omdat je niet weet hoe je echt boeren moet. Ik begon lol te krijgen in mijn eigen uitleg. “Dat krijg je als boomerboeren niet kunnen uitleggen waarom ze op die manier actie voeren , maar ook niet echt veldwerk maken van hun eigenlijke beroep.”

 

Thuis gekomen decanteerde ik het woord nogmaals. Liet de klanken rond rollen door mijn mond en dacht hier moet ik nodig een stukje voor de moderne boer aan weiden* : De smaak alleen al. Hoereboeren! Het klinkt bijna als een liefkozing. Een koosnaampje.  De volgende keer dat ik gekke bekken trek tegen een kleuter of een ‘veelander’* in de box zeg ik met mijn hand als een feesttoeter voor mijn neus. Hoereboerehoereboereboere. Wedden dat ik spontaan een lach tover op dat kinder gelaat.

Ludo

* bewust gemaakte taalfout in de categorie hoe bereid ik een paard?

Veelander neologisme afgeleid van medelander, tegenlander( een elitair partijlid van het forum voor democratie ijslander ,onderlander, nonlander voor vreemdeling zonder verblijfsvergunning  en andere politiek correcte woorden.