KNALLEN EN VREUGDEVUREN (satire)

In een artikel uit een “progressief” tijdschrift was te lezen: de relschoppers uit Duindorp ( gemeente den Haag) missen de kans op oud en nieuw hun vurig samenhorigheidsgevoel te beleven. “Zielig!” dacht ik meer dan  sociaal.  Doordat de traditionele vreugdevuren op het strand bij Scheveningen tijdens de jaarwisseling door de grote boze wolf in de vermomming van de burgemeester verboden zijn. Einde sprookje! 3 werf zielig#

 Van overheidswege zijn er te weinig echte  alternatieven om te feesten aangeboden ! Ik kon mijn ogen niet geloven. Kijk nou de ouwe socialisten zijn in aantocht met vliegende vaandels. Opgestaan uit hun graf na de laatste verkiezingsnederlaag. Ik maar denken dat een beetje neoliberaal of conservatief tegen dit soort ingrijpen, bemoeizucht,  van de overheid is. Wel te begrijpen. Je laat je trouwfeest ook liever niet  door je ouweopoe  organiseren! Al viert die “beste  communist”   zijn diamanten huwelijk.

Rellen waren daarom  de enige overgebleven uitlaatklep voor de buurtgemeente om toch uiting te  geven aan hun onderlinge solidariteit. Toen ik dit las kreeg ik plots vreselijk trek in peultjes. Nu kon je verleden jaar  niet echt meer spreken van vreugdevuren bij een hoogte van 38 meter van de gemiddelde brandstapel. Er waren er meerdere. Waarbij de brandweer machte – en moedeloos stond toe te kijken op hun “vrije” dag ! Bij het blussen zou je al het water in de Noordzee vervuilen als dat niet al door Shell gedaan was in Pernis. De mensen met allemaal dezelfde postcode   hadden net zo goed het Kurhaus in de hens kunnen steken. Hetgeen als  de hoofdprijs in  de oudejaarstrekking van de postcode loterij  ook bijna was gelukt. Een lot uit de loterij voor projectontwikkelaars. Na de bijna ramp met de dividendbelasting.  Nu missen ze in dit land wel meer kansen. Zeker in Duindorp en andere verpauperde achterstandswijken. Wijken waarin de sociale achterstand niet van wijken weet , omdat elke politicus alleen de verantwoordelijkheid voor het behoud van zijn eigen zetel draagt. Neoliberalisme op zijn Haags!

Het leek mij dan ook geen slecht idee om de geest van samenhorigheid en kerst te vieren en te versterken  door onze premier Mark Rutte als symbool van de eenheid der  natie en de liberale vrijheid op het binnenhof op de brandstapel te zetten. Dat levert een mooi plaatje op met een dubbele symboliek.  Op 31 december 5 minuten voor 12 steekt een onbekende dappere de fik in deze treurige  bos wilgentakken. Zodat precies om 12 uur het vuur de juiste omvang heeft bereikt om de premier de visie op de hem omringende werkelijkheid ten 2 male te ontnemen. Wil je daar toch om welke reden dan ook toch  niet aan , kun je de vreugdevuren in  de badplaats ook niet anders omschrijven dan als puur vandalisme. Waar tegen moet worden opgetreden. Hoe hard laten we aan elk politiek  ei persoonlijk over. Maar beste Mark loze woorden( ik wil ze zelf wel in elkaar slaan) vullen geen gaten in het  morele begrotingstekort van de VVD.

 

Dan komt enige kennis van de Bijbel toch weer van pas! Iets over die splinter en die balk

 

 

 

Heksen verbranden ? Voor de jonkies! Een traditioneel gebruik aan het einde van de Middeleeuwen tot aan de vroeg moderne tijd (1450-1750). Een bevrijdingsfestival avant la lettre die de onderlinge band tussen de dorpsgenoten zeker voor 4 jaar stevig aanhaalde. Alle roomse schaepkens binnen de partij voor de vrijheid  van de kerk hield. Rooie had je in die blijde dagen nog niet! Het was voor de hele goegemeente een echt feest. Waar iedereen in het buurtschap  al weken reikhalzend naar uitkeek. Behalve voor de heksenmeester natuurlijk. Die voelde zich zo als te begrijpen wat buitengesloten. Aan dat laaiend  gevoel van onrust en onbegrip( ze begrijpen mij naar 12 jaar op het pluche nog niet) kwam gelukkig voor allen snel en  definitief een  einde . Voortijdig kun je het niet noemen!  Dat zouden wij  meer  met politici en  problemen moeten doen.

Maar tja zullen veel  mensen zeggen  dat kun je nu toch niet meer aan beginnen! Dat is niet van deze tijd! Waarom niet? De economie vergt immense offers . Waar alle bomen naar de hemel  worden om gehakt vallen bergen spaanders. Die je in de geest van deze tijd op economische wijze moet zien te hergebruiken. Pleepapier is er al genoeg naast belasting formulieren. Wat levert dan meer vreugde voor het volk op dan een gezellige brandstapel?

 

Terwijl je ook in de politiek geen omelet kunt bakken zonder op zijn minst een doos eieren te breken. Zo als het afgelopen jaar weer bleek. Wordt er in Nieuwpoort  voortdurend karaktermoord gepleegd als in  de Hoofdstad operette. Dus wat let ons? Waarom dan niet tot verhoging van de algemenen feestvreugde één ei in de pan? Eentje maar, wat kan dat voor kwaad? Hebben we ook meteen volledig aan het terugdringen  van  de stikstof emissie met de mond  voldaan.

 

 

 

DEEL2

Persoonlijk ben ik niet voor een verbod op feestvuurwerk, maar wel voor een verbod op knal vuurwerk. Er zijn simpeler manieren om iemand het leven zuur te maken dan door hem een voetzoeker in zijn hol te steken. Gelukkig voor Rutte. Dus leven de vuurpijl, de koning van het vuurwerk die aan het einde van de rit opbrandt in een regen van kleurige vonken. Zo het hemelgewelf boven het Noordeinde voor één keer menselijk verlicht. Maar weg met de zware vuurwerkbommen. De oorverdovende  klappen  bij nacht en ontij . Kanonsslagen die een mens het idee geven dat de Duitsers voor de 2 keer zijn binnengevallen. 363 dagen per jaar probeert de politiek voor vele honderden miljoenen terroristen buiten de deur te houden. Maar de laatste dag van het jaar krijgen zij volop kansen.  Voeren wij een open deur politiek: van kom a.u.b. binnen met je bommen.   Dat noem ik geen baangarantie.

De rotjes die een bejaarde als ik zich inderdaad rot doen schrikken. Een bijzonder onveilig gevoel geven. Zo dat ik de neiging moet onderdrukken van huis te gaan met een ploertendoden op zak. Een verboden wapen uit de erfenis van mijn stiefvader. Bijzonder geschikt daarmee al die puberale , eenzame zwerfjongeren en andere raddraaiers een forse draai om hun oren te verkopen. Zo dat zij gratis en voor niks toch sterretjes zien. Ongeschoold de knallen krijgen waar zij in de les  om vragen . Wat als je huidige mentaliteit op oudejaarsavond bekijkt eigenlijk volkomen legaal is. Zeker tussen 23.00-01.00 uur. Elkaar in een roes van opwinding , lawaai en alcohol gezellig  naar het leven staan.

Kijk dat een mens zijn eigen boze geesten wil verdrijven kan ik begrijpen. Voor een ander hoef je het niet te doen. Boze geesten die tot leven komen door de slechte gedragingen van het afgelopen jaar. De oplossing ligt dus voor de hand . Gedraag je het hele jaar door zo dat je gedrag  geen onderkomen biedt aan een asociale duivel of aan de zondeval van de politiek . Ga op tijd bij jezelf te biecht! Red je ziel elke dag! Ik ben en blijf in mijn hart een oudkatholiek.

Zelf vier ik de jaarwisseling in gezelschap van mijn Duitse herder op een bankje midden in de Eempolder. Zie  de vuurpijlen van alle gemeenten rondom. Voor de sfeer wat kerstverlichting op batterijen. Hij mijn trouwe huisgenoot om af te kluiven  wat botten van overgeschoten melkkoeien en herten uit de Oostvaardersplassen en ik een glas champagne. Een wijntje  .die van wegen Europese regelgeving geen champagne mag heten. lekker goedkoop dus. Gelukkig ben ik niet zo een elitaire  cultuurbarbaar  dat ik als vinoloog tijdens het drinken nog naar het prijsetiket kijkt. Het gaat toch om de lol. De doorsnee smaak.   Zo zitten wij gezellig samen, mijn hond en ik.  ieder onze eigen rollenspel: een  oliebol met boter en poedersuiker te zijn. De krenten hoef je er in dit vlakke land  alleen maar bij te denken. Dat zouden volgens Haagse kringen  meer zuinige  politici wel willen  !

 

Dan kan iedereen elkaar komend jaar recht in 2 ogen kijken. Een hand geven met al zijn vingers er nog aan. Hoeven we alleen nog maar onszelf een knal te verkopen .wanneer  we door bijziendheid elkaar figuurlijk het licht in de ogen niet gunnen . Zingen wij éénstemmig tot over onze eigen grenzen: alle Menschen Werden Brüder . Waarna we samen het jaar in volkomen harmonie waardig afsluiten en alle oliebollen achter ons laten.

Misschien nog een leuk  ideetje als laatste wens :  Een enorme Skyfall de nieuwste raket van onze verre Russische achterneven de kant van  den Haag op te sturen. Gewoon om daar door creëren van een vacuüm de brand te blussen.  We hebben na dat akkefietje met  vlucht MH17 nog het een en het ander te goed.  Zijn we ook meteen voor jaren verlost van die problemen met de éénwording in Duindorp

Ludo

 

17 uur geleden – Als mensen op straat naar Oud en Nieuw wordt gevraagd, valt vaak het woord traditie. Maar wat is de oudejaarstraditie? “Harde knallen of …

Ontbrekend: betekenis

Russische nucleaire raket zou Amerikaans anti-raketsysteem …

https://nos.nl › …

13 aug. 2019 – Wat was Rusland precies aan het testen toen donderdag een nucleair ongeluk plaatsvond op een militaire basis in het noordwesten van het …