ALAAF, ALAAF, ALAAF, CHRISTEN- MANNEN- EN VROUWENBROEDERS

carnem levare feminarum*

Vandaag werd ik precies om 11 over 11 wakker en of de duvel er mee speelde  flitste het door mijn hoofd ;CARNAVAL. Het getal 11 het gekkengetal. Het eerste grote priemgetal na de door en voor alles deelbare tien. Het getal van onze 10 tenen plus een. De extra gevoelige  teen van de gezagdragers waarop je tijdens het carnaval bijna verplicht bent om te gaan staan. Laat ik eens voor een keer gek doen en meteen opstaan, dacht ik, dan ben ik in ieder geval VOOR een keer per jaar vroeg als een  haantje uit de veren. Maar nog voor ik had kunnen besluiten welk been voor vandaag het beste was om als eerste op het bidmatje voor mijn bed te knielen begon het van boven al weer te malen en te jeuken.

De vraag drong zich op; Als er al wat te vieren valt ;”Welke vorm van carnaval ga ik vieren?” Bourgondisch of Rijnlands of ga ik voor de Maastrichter variant? Ga ik me te buiten aan schranspartijen, houd ik mij bij  degelijke Duitse  humor of een combinatie van beiden. Is als vermomming een blauwe kiel met rode zakdoek genoeg of ga ik mij achter de naaimachine nu al te buiten aan de meest feeërieke kostuums. Verschuil ik mij achter een masker of is mijn eigen mombakkes al erg genoeg?

Als oud gymnasiast en acoliet  moest ik  direct daarop denken aan de oorspronkelijke betekenis van het woord. Aan de verbastering  uit het potjes latijn, dat in de moederkerk doorgaat voor de universele taal der liefde. Carnem levare,, het lijkt Harry Potter wel. Neem het vlees weg!! Een verwijzing naar de 40 daagse vasten, die wij in navolging van de Heere Jezus moeten zien te betrachten. Behalve op zondag natuurlijk. Op de dag des Heere krijgtg ook het vasten en je trek naar snoepgoed even rust. Mag ik nu opbiechten , dat in het nonnen tehuis ,waar ik als kind vast zat, mijn vastentrommeltje bodemloos was. Je kunt ook zeggen dat gedurende de vastentijd heel het volk zij het verplicht vegetariër is. Iets wat van alle standen vooral de varkensstand ten goede komt. Ik moest nog steeds in bed terugdenken aan hoe het feest in Limburg werd gevierd met aan de vooravond van de vasten door heel Valkenburg in alle kroegen oude wijvenbals. Ook het feest van de Saturnaliën bij de oude Romeinen passeerde voor mijn geestesoog de revue. Een feest waarbij de maatschappelijke rollen werden omgedraaid. Waarbij heren slaven en slaven heren werden.Ook al weten wij verder niets over hun normen en waarden. Verdraaiing zij het voor een dag. En zo kwam ik als vanzelf te denken aan  het kabinet Rutte 3 .Rutte de derde, de enige echte onvervalste prins carnaval van dit land. Die het land meerdere jaren zonder de verlichting van een zondag heeft verplicht te vasten. Tot de bejaarden- en kinderzorg er zo wat dood bij neervielen.  Die nu een kabinet en een tweede kamer leidt die inderdaad meer weg hebben van een oudenwijvenbal. Als het de oorspronkelijke bedoeling van het carnaval was om vooral pot te verteren, laat ze dan ook in Groningen waar ze nog nooit van dat feest gehoord hebben ,naar ik weet uit betrouwbare aardgasbronnen,delen in de algemene feestvreugde en baten.

U begrijpt het al na dit allemaal uit het blote hoofd bedacht te hebben was het 10 over een geworden. Het voor mij meest gebruikelijke tijdstip om de wereld kennis te laten maken met mijn flitsende inzichten en intelligentie. Of anders gezegd al zwammende kan ik overal een touw aan vastknopen Alaaf. Dus ga u te buiten aan alle mogelijke zonden. U heeft zeker 40 dagen om daarover na te denken en uw “gezonde ” verstand te herwinnen. Jammer alleen, dat in de politiek de geest van het carnaval het hele jaar door  een verwaten heer zonder meesterschap is.  Maar toch laat niemand u zeggen wanneer u carnaval mag vieren, houdt de eer aan Uzelve

Ludo

  • Vrije vertaling, Laten wij voorbij gaan aan het vrouwenvlees.