SALSA VERSUS LATIN ; OF WAT HEBBEN VERBIESTELINGEN* IN DE CHOCOLADE MELK TE BROKKELEN !!

Vanavond zal ik hoogst waarschijnlijk niet kunnen inslapen. Hoe graag anderen mij dat vooral in  West Friesland ook voor eeuwig   toewensen. Een nacht van zweten in kriebelend schuldbesef is wat mij als nachtmerrie te wachten staat. Ik ben namelijk tot in het diepst van mijn mannelijke kinderziel gekwetst en laat ik jullie wel zeggen ik kan absoluut niet tegen  kritiek verdisconteerd  of niet. Dat is spelen met vuur en je weet het puntje van mijn botte pen is het scherpste wapen dat ik als Lucifer Ludo  ken. Dus en garde. Wat wil het geval ? Ook de Enkhuizer Verbiesterlingen van double V, dacht ik toch even dat ze als ranch eigenaren van dit polder  party centrum daar alleen aan line dance deden, hebben over mij de banvloek uitgesproken . Vogelvrij verklaard als ik ben, staat het elke  wettische West Fries van klei en bloed  naast  Waterlandse Friese doordansers, dit om de benodigde manschappen bij elkaar te krijgen, vrij mij van de dansvloer af te vegen door in de turbo versnelling vele malen beter te dansen als deze kreupele bejaarde. Echt wat je noemt een uitdaging uit de moed der waanhoop geboren en direct weer  opgebaard als dat spreekwoordelijke kind. Had je 10 jaar eerder moeten komen. Dan had ik door dat hele latin gebeuren heen geslagen als wat het is een half ontoereikend zacht pakje boter.

Deze bezoekers van dit therapie centrum zijn boos want  ik heb de hele dansschool, geen klein en toekomstig ondermaats lid uitgezonderd ,diep maar dan ook diep beledigd, tot aan drie generaties in het verleden, door mij af te vragen of je wel in 1, 2 of 3 maanden kunt leren salsa dansen als een professional. Iets wat deze beroepssporters in hun folder ten stelligste  beloven. Over de rest van het hele  dansgebeuren aldaar heb ik wijselijk nog gezwegen. Volgens mij bestaan er in het sociale salsa dansen helemaal geen professionals. Die zijn daar ook helemaal niet nodig. Dus gewoon in goed Nederlands overbodig.  Nu gaat daar in Enkhuizen hun geheugen ever ver terug als hun tenen lang zijn dus heb ik geen enkel recht van spreken gezien mijn meer dan povere prestaties tijdens het televisie programma Everybody dance now. Ik moest die  totale ontluistering  maar eens vergelijken met de werkelijk fenomenale prestaties en het spetterende optreden van de dansgroep double V tijdens dat zelfde programma. Persoonlijk vind ik dat een mening als een schaatstocht over een nacht heel erg dun ijs. Ze weten daar in het  Enkhuizer gat  namelijk niet wat er werkelijk speelde tussen mij en de organisatie en baseren hun mening op een enkel verknipt videofragment. Maar dit terzijde Nu kon ik op een enkel promotie filmpje na weinig ander beeldmateriaal vinden als juist dit “dansoptreden” in 2014.  Gelukkig was bleek later de show in 2017 nog geen spat  veranderd zo dat ik hem van bovenaf kon kijken . Een positie die verder alleen  onze Vader  gegeven is en niet de eenvoudige toeschouwer. Die ziet van die hele choreografie dus geen flikker. Inderdaad een keurige roze zwarte dansvoorstelling precies zo als het volgens het reglement en het groene balboekje moet en hoort. Een  waarbij de heren in een dichte kudde met de vrouwen de vloer aanvegen. Spectaculair zeker voor feministen. Inspelend op de smaak van het publiek. Tot in de perfectie gedrilde steriele bijzonder  goedkope wansmaak. Veel glitter en glamour en voortdurend overdreven  shines met de armen. Van kijk mij is even mooi wezen !! In een horde aan elkaar volkomen identieke oranje kloons. Zeker een hartig  applaus waard als de mens een machine van volkomen gelijkenis is naar het beeld van de afgod  , die je bent voor en van  elkaar. Je kan dit hele dansoptreden ook zien als een vorm van gesublimeerd marcheren of het innemen van steeds andere poses,  het dansen als  een fotoshot  voor de gevorderde  libelle lezeres. Gewoon een minuutje samen dansen als partners onder elkaar was er ieder geval niet bij. Zeker ik werd door deze showhansen  weggeblazen viel van mijn voetstuk van verbazing, dat kan ik wel je vertellen.

Ondeugend als ik zelfs op hoge leeftijd ben vraag ik mij dan af of ze die glitter jurken en strak zittende heupbroeken ,en masse  en make over, ook aan houden of ophouden tijdens het bedrijven van hun met epauletten opgedirkte eigenliefde. Ze zijn overigens niet veel verder gekomen als de live shows. Hadden ze maar moeten leren fliphoppen in hun latindance in plaats van jiven. Nog even tussen neus en lippen door ;Latin is bij lange na geen salsa, maar de ondergrondse   kerkertaal van het dansen zonder de letter j. het gestolen erfgoed van vele Zuid en midden Amerikaanse volkeren voorzien van een  smakeloos Westers sausje. Met zo een show kun je wat mij betreft geen herstelbetalingen te verrichten ter compensatie van het aangedane leed.

Natuurlijk neemt ik dit soort burgerlijk fanatisme in het  verzuilde dansen wel zeer serieus . Het staat me in West Friesland namelijk niet vrij om er met gevoel voor humor er anders over te denken. Dat is de vrijheid van meningsuiting uitleggen in de vorm van:  je mag wel een mening hebben zolang je die maar voor je houdt. Een mening, die mijn inziens stoelt op het bord voor je eigen Kop van noord Holland . Maar wie ben ik , die zo slecht en povertjes danst, dat hem ook het nadenken, filosoferen en vooral het schrijven over salsa dansen verboden zou moeten worden.

Nu doet  dit soort dansoptredens mij altijd denken aan het beroemde beeld van de Poolse beeldhouwer Zadkine in Rotterdam. Het beeld; de verwoeste stad heet in de volksmond; Jan zonder hart. Een treffender beschrijving van dit soort dansoptreden kan ik zelf niet bedenken. Kijk waar het echt om gaat is niet wie er technisch beter danst. Het is de eeuwige tweestrijd, het sputterend dispuut tussen uiterlijkheden en de innerlijke beleving. Het is maar net wat je prefereert. Ikzelf put me geen uren uit om in een dans studio gedrild te worden met anderen om precies synchroon dezelfde pasjes te leren.Dan had ik net zo goed voor de marinierskapel kunnen kiezen. Ik ben liever zelf de poppenspeler als de marionet aan het wurgende touwtje. Dat heeft voor mij, met mijn instelling, niets met de beleving van de salsa muziek en dans van doen. Als je het als je levensinstelling en overtuiging  ziet om precies zo te dansen als de anderen. Soit zo niet  Amen of wat ander latin! Als jij daar de sport wel van in kan zien is dat jouw goed recht en heb je mijn zegen. Waarbij ik overigens wel de overweging wil meegeven, dat zaklopen en touwtrekken nog niet zolang geleden ook olympische sporten waren

Maar waar ik het over wil hebben is dat de salsa muziek en dans deel uitmaken van de cultuur van vele volkeren in Zuid en Midden Amerika. Dat het de latino’s in de barrirdo’ s zijn geweest , die het salsa dansen in de U.S.A. hebben introduceert. Dat het dansen met je hart en inzicht in deze muziekvormen en niet alleen salsa een eerbewijs is aan de geschiedenis van het wel en wee van deze volkeren. Waarvan tot nog niet zolang geleden grote delen onderdrukt werden . Vooral de negrito’s en de mulatten hadden als voormalige slaven sterk onder deze repressie en vormen van discriminatie te lijden. Dat hun antwoord op deze repressie een bijzondere vorm heeft gevonden en in die vorm het enige juiste was wat ze konden doen. Ze zich op een bijna burgerlijk ongehoorzame wijze verzetten. Door gewoon te blijven feesten en zichzelf te blijven. Zich ondanks alle ellende niet het West Friese kaas van hun brood hebben  laten eten. Ze hebben hun lijden weten om te vormen tot een bijzonder gevoel van vrolijkheid. Ze hebben zich in hun bittere omstandigheden weten te hand haven en het hoofd boven water weten te houden door simpelweg hun goede humeur te bewaren. Ze hebben de rijkdom van hun cultuur mede in stand weten te houden door heel ritmisch te dansen voor hun Goden en hun vrouwen.

Een gevoel voor ritme waaraan het de Latinboys ten ene male ontbreekt. Dat je met je dansje gebaseerd op oppervlakkigheden en uiterlijke schijn op zo een manier  eigenlijk de oorsprong van die dans en de mensen beledigd.is in het hoofd van deze dansrobots nog niet op gekomen. Als ik nog even door redeneer wordt het eigenlijk een vorm van omgekeerde discriminatie, omdat ze niet zo goed kunnen dansen als de gekleurde mensen maken ze er maar een soort white and white  Pieter vertoning van.

Die in dans gegoten  vrijheid en intens beleefde vrolijkheid zie ik dus niet terug in allerlei gelikte dansjes, die proberen mij te imponeren met acrobatische figuren. Die vrijheid begint met en op de klanken van de claves.  Zo als ook het dansen. De klank van de  houten druppels en tranen zo als zo mooi omschreven in een boek over de geschiedenis van de salsa in Cuba. Klanken die helaas Enkhuizer oren nog niet bereikt hebben.

Wat mij als oudgediende wel eens opvalt is dat er soms sprake lijkt van een  een soort ver naar de achtergrond geschoven of ondergedrukt minderwaardigheidscomplex. Een gebrek aan  overtuiging bij jezelf , dat bestaat bij dansschoolhouders van Nederlandse huize. Het diep weggestopte  gevoel, dat eigenlijk alleen de mensen , die uit die regio’s zelf afkomstig zijn de dans ook echt kunnen beleven, schijnt  steeds weer te moeten uitmonden in overcompensatie en een halfbakken latin vertolking. Als een verstikkende deken leggen, dat soort steriele muilezels dan ook graag de nadruk op de volmaaktheid der  technische aspecten . Transformeren de dans tot een vooral  technisch fenomeen met dito hand of hoogstandjes en ontnemen daarmee de dans zijn ware karakter en ziel. Daarmee verliezen ze het allerbelangrijkste van de dans uit het oog. De spontane humor. Om met onze grootste cabaretier Wim Sonneveld te spreken; Ach meneer Sonnenberg, waar is tot op heden toch de gulle lach in de latin gebleven ?

Lachen en dansen. dat is waar het simpelweg allemaal om draait . Dansen en lol hebben met elkaar . Dat is de kern van het dansen een familiefeest met vrienden en bekenden. En niet zondigen tegen de ongeschreven etiquette van het sociale salsa dansen. Je mag namelijk  nooit zeggen noch suggereren, dat je een betere danser bent als een ander.  Zeker niet zo lang je niet ook in zijn of haar ziel gekeken hebt. Zeker zolang je je eigen hart nog niet gevonden hebt. Dan heb je er echt geen Edammer kaas van gegeten

LUDO 14-3-2018

biestmelk is de eerste melk, die de koe geeft nadat zij is bevallen. Deze melk zit vol met afweer stoffen .Woordclown als ik ben geef ik dus aan het nog niet bestaande begrip verbiesten de betekenis van van je onnodig verweren op de verkeerde wijze. Het persoonlijk naamwoord wordt dan verbiestelingen, zij die zich bezig houden met verbiesten.

eer salsa dansen met deze cursus van 10 leLssen bij de professionals …

https://www.wfdeals.nl/leer-salsa-dansen-als-een-echte-professional-met-10-salsa-dansl…

Neem 10 salsa danslessen van één uur bij Dansschool en Partycentrum Verbiest en leer dansen als een echte professional! Salsa dansen is een leuke cursus waarbij u samen met de professionals van Verbiest deze eneverende en.