SALSADANSEN en HET NIEUWE NORMAAL.

SALSADANSEN en  HET NIEUWE NORMAAL.

 

schilderij handgeschilder van Artello
schilderij van Artello

Aangemoedigd door een prettig geschreven artikel van Mordechay Krispijn beter bekend als Morry van Salsa Ventura op Facebook besloot ik ook mijn gedachten en betere kant van mijn persoonlijkheid  met de salsa scene te delen.

Nu ben ik persoonlijk niet echt bang aangelegd . Angst ken ik nauwelijks en voer ook geen oorlog tegen mijzelf. . Ook niet tijdens deze bijna existentialistische crisis. Persoonlijk ben ik juist in volkomen afzondering  in mijn zevende element. Maar  voorzichtigheid en oplettendheid , de moeder van de porseleinkast en dansvloer, staan bij mij   wel hoog in het  vaandel. Mijn voorkeur heeft het kunnen berekenen , minimaliseren en in  calculeren van de risico’s. Door meten tot weten* zo als de oorspronkelijke slagzin voor zijn laboratorium in Leiden en lijfspreuk van professor Heike Kamerlingh Omnes uit 1882 luidt. Duidelijk te weten waar ik aan toe ben. Maar toch!

Door beter meten met de juiste maat tot een zuiverder en nauwgezetter weten komen en daarnaar handelen lijkt mij ook voor de R.I.V.M. geen onaardige slogan.

Na meer dan 2 maanden niet gedanst te hebben begint het te wringen. Kunnen we na 1 juni onze hobby en voor sommigen gezegenden onder ons  hun werk weer uitoefenen ? Nu ook de terrassen en andere horeca zaken niet langer verboden terrein zijn. Zij het dat de toegang aan strenge restricties gebonden is. Wat afstand houden en het aantal bezoekers betreft.

Maar is het wel mogelijk om bij het dansen ruim voldoende afstand te  houden? Is anderhalve meter van je partner vandaan blijven niet de dood in de pot voor het salsa dansen? Want dansen is toch bij uitstek een contact-sport? Wel en niet is hier op mijn antwoord. Voor het maar  zielloos blijven draaien en showen  is het inderdaad  dodelijk, maar die stijl had toch al  weinig om het lijf.

 

Helemaal terug naar wat 3 maanden geleden nog normaal was zit er voorlopig nog niet in . Maar zo als er gesproken wordt over een betere maatschappijopbouw na de corona crisis wordt ons nu de kans geboden oude misstanden op de dansvloer uit de weg te gaan of beter nog uit de weg te ruimen .

GEEF ELKAAR OOK OP DE DANSVLOER 1,5 METER  RUIMTE

Ik denk dat voor het afbouwen van de lockdown juist voor het dansen een paar speciale maatregelen nodig zijn. Een duidelijk draaiboek waar iedereen zich aangebonden weet. Bezoekers en organisatoren. Zo vallen zolang er geen vaccin bestaat close embrassed dansen als de kizomba en de bachata sensual in het uitgaanscircuit buiten de boot. Wat je thuis in de huis –  of slaapkamer doet moet je zelf weten zolang je het maar wel veilig houdt EN LEUK VOOR DE BUREN!

Wat richtlijnen.

Dat doet mij terugkeren naar het salsa dansen . De moeder van alle dansen volgens deze oude rakker. Kunnen we weer met elkaar salsa dansen? Zeker als we dit de eerst komende 3 maanden vooral in de buitenlucht doen.*Een armlengte afstand houden. Elkaar dus bij beide handen vastpakken in plaats van de tot nu gebruikelijke ‘klassieke’ danshouding. De eerst komende maanden zeker in de clubs een strikt toelatingsbeleid wordt gevolgd .

Enig risico is nooit uit te sluiten, maar de zogenaamde superverspreiders moeten al aan bij de entree worden tegen gehouden. Hoe?

A; Door middel van infrarood thermometers moet al bij de deur de temperatuur van de gasten via het voorhoofd worden gemeten.Wie koorts heeft wordt geweigerd. i.v.m. zijn eigen gezondheid en die van de overige bezoekers.

B; Het aantal bezoekers moet afhankelijk worden gesteld van de grote van de dansvloer. Er moet  per paar zeg maar rond de  9m2 dansruimte beschikbaar zijn.  Deze ruimte kan op de  vloer om dit te kunnen realiseren ook tijdens het dansen door lijnen gemarkeerd worden. De vloer wordt dus in vakken verdeeld. Met aan iedereen het dringend verzoek daar binnen te blijven.

C; Er moeten voldoende flessen handcleaners en of andere desinfecterende middelen in de zaak en rond de vloer aanwezig zijn . Naast prullenbakken en papieren handdoekjes. De organisatie kan ook   gastdames  laten rondlopen die zorg dragen voor de nodige materialen voor de persoonlijke  hygiëne .Die kunnen er tevens   op toezien dat er ook bij het toilet geen opstoppingen ontstaan.

D; Bij het dansen verdient het aanbeveling een plastic gelaatsscherm te dragen.

E; tussen de nummers door moet er voldoende ruimte en rust zijn om naar je plaats terug te keren en een paar minuten pauze te houden. Dit om oververhitting en overmatig zweten te voorkomen.De gedachte hierachter is; de reeële danstijd terug te brengen, naast het intensieve karakter. Het dansen hoeft geen aerobic les te zijn.  Dit vraagt om aanpassingen in de muziekkeuze en het draaigedrag van onze diskjockeys.

F; Het dragen van mondkapjes is facultatief , maar wordt door de organisatie niet ontmoedigd. Dit geldt ook voor plastic ( wegwerp) handschoenen

G. barpersoneel en het personeel in de garderobe wordt voorzien van de benodigde beschermingsmiddelen. Dit voor hun veiligheid en om kruisbesmetting te voorkomen.

H. De dansstijl wordt teruggebracht naar ingetogen met aandacht voor de partner in plaats van explosief en overdreven groot. De kleding vooral niet te bloot is en zoveel mogelijk het lichaam bedekt.

I. de verkoop van alcohol kan beter worden beperkt , omdat bij een te grote inname het naleven van de soms strikte maatregelen stuit op onwil bij de licht beschonken verslaafde . Een echte danser(es) drink niet !

L. De ventilatie en luchtbehandeling volgen een vooraf opgezet plan aangepast aan de ruimte . Dat betekent in tegenstelling tot de huidige situatie  vooral aanvoer van frisse lucht van buitenaf. En voortdurend ventileren.

Dit zijn zo maar wat aanbevelingen want het beste werkt toch het gezonde verstand. Je eigen grenzen verkennen , kennen en deze kennis ook daadwerkelijk toepassen door bijvoorbeeld thuis te blijven wanneer je je niet lekker voelt. En per situatie beslissen wat de gepaste afstand is. Dus ook genoeg ruimte om zo nodig te improviseren.

Als we ons hier allemaal keurig aan houden is ook mooi je interne oorlog meteen gestreden. En mocht je dan toch onverhoopt nog besmet raken en komen te overlijden . Kun je  je in ieder geval troosten met de gedachte dat je jouw steentje hebt bij gedragen aan het scheppen van een sterker mensenras. Maar het wordt weer tijd dat we gaan dansen .Want ook een week zonder dansen is een week niet geleefd

Ludo