WIE TE VEEL BECIJFERT, BEWIJST NIETS!

 

bron; RTL nieuws

De wil is er, maar het ontbreekt hem ten enen male aan talent. Met deze woorden omschreef mijn oud-leraar wiskunde dhr. dr. Veltman mij. Ik was inderdaad ook niet erg bedreven in wiskunde. Abstract denken, een eerste vereiste voor deze bètawetenschap, ging mij jong als ik was moeilijk af. Vooral de euclidische  meetkunde kon mij niet boeien. Waarom iets bewijzen waarvan al bij voorbaat vast stond dat het bewijs 2400 jaar geleden al geleverd was door een beter iemand dan ik. Hadden wij niets beters te doen met onze tijd? Bijvoorbeeld  het Godsbewijs naleveren door op dezelfde manier te leren denken als de heilige Thomas van Aquino.

Toch heb ik deze man in mijn hart gesloten, want hij vervolgde zijn eerder kritische woorden  met; ondanks zijn gebrek blijft hij een medemens en geen mens op dit ondermaanse verdient een onvoldoende. Wat mij volgens hem recht gaf op een 6- op mijn eindrapport. Een mager cijfer, maar net voldoende om met de hakken over de sloot over te gaan naar het volgende leerjaar. Het had zo zijn voordelen leerling te zijn aan een gymnasium met een aantal praktiserend katholieken. Waarom ik hem in het bijzonder herinner is door zijn uitspraak; wie te veel becijfert; bewijst niets. Zeker de mensheid geen dienst Een uitspraak die zeker voor een wiskundige getuigd van een diep inzicht in de menselijke psyche.

 

euclidische meetkunde https://nl.wikipedia.org/wiki/Euclidische_meetkunde

 

Een uitspraak die ook al die rekenmeesters van nu in hun oren zouden moeten knopen. Er wordt wat besomd en afgerekend in deze tijd waarin voor sommigen de werkelijkheid hoofdzakelijk lijkt te bestaan uit een blokgrafiek. Mensen die als pepmiddelen  diagrammen vreten. De strijd op de sociale media wordt gestreden met steeds schommelende  cijfers die een antwoord moeten geven op de vraag;  hoe dodelijk het stars-covid-2 nu wel of niet is? Tot welke nieuwe hoogte  het Ro* getal gerezen is? Of het nu plotseling populair ‘IFR’* getal; waarmee allerlei “YouTube” deskundigen proberen te bewijzen dat het coronavirus niet meer dan een griepje veroorzaakt. Water uit de zee scheppen en weer terug dragen! 

Ro getal; https://nl.wikipedia.org/wiki/Reproductiegetal

IFR getal; de IFR (Infection Fatality Rate) staat voor de verhouding tussen het aantal doden en het aantal besmette personen door een bepaalde verwekker (in dit geval SARS severe acute respiratory syndrome – CoV -2). Dit getal geeft weer hoe groot de kans is dat iemand met het nieuwe coronavirus aan de ziekte overlijdt.

Ik krijg een punthoofd van al die cijfers en ik ben niet de enige. Waar ik al 8 maanden naar verlang is gewoon wat duidelijkheid. Net als bij het weerpraatje van het K.N.M.I interesseert het mij geen barst hoe ze tot hun voorspelling gekomen zijn. Hoeveel supercomputers daar aan hebben gerekend. Wat  dat lagedrukgebied doet in de buurt van IJsland voor het weer hier. Dat hogedrukgebied bij de Azoren. Het enige wat ik wil weten is wat voor weer het  in Amersfoort  morgen wordt. Of in het weekeind! Of het zal gaan vriezen of dooien. Ik mijn regenjas beter aan kan trekken en mijn zwembroek thuislaten. Moet je je eens voorstellen dat er elke avond na het nieuws van 8 uur twee weerpraatjes zouden worden gehouden. Twee weersvoorspellingen voor morgen die elkaar volkomen tegenspreken. Dat je dan elke dag twee truien over elkaar heen moet aantrekken om op alle ellende in dit land voorbereid te zijn! Daarmee zou de #waarheid inderdaad  in het midden van de beerput of de regenton  komen te liggen!

 

Alle cijfers over het aantal doden zijn niet meer dan voorlopig. Wie daar meedenkt te kunnen rekenen kan aan het cijfer nul ook wel een waarde zonder meerwaarde  toekennen.

Hetzelfde geldt voor deze coronacrisis. Ik wil niet 46.000 wetenschappelijke onderzoeken moeten doorwerken. Dat soort  rekenarbeid met een beperkt nut laat ik liever over aan Engelen of Maurice de Hond. De man doet mij, niet dat dit er hier toe doet, aan een uitgerangeerd treinstel denken. Het enige wat ik wil is antwoord krijgen op die éne vraag die mij interesseert; hoe groot is de kans dat ik op korte termijn, zeg morgen al  besmet zal raken? En als het even kan ook een antwoord op de vraag; door wie allemaal. Dan kan ik daar mijn bestaan op inrichten door die mensen uit de weg te gaan! Ze niet thuis uit te nodigen om maar door  te leuteren bij een oud bakje thee.

Want met al die cijfers van tegenwoordig kan nog steeds niemand bewijzen hoe het er met mij werkelijk voorstaat. Het leed daarachter. Dat er cijfers bestaan in dit leven die over onnoemelijk veel leed spreken leerde de wiskundige dr. Veltman mij al 50 jaar geleden! Met nog een memorabele uitspraak opgetekend uit zijn mond; WIE DE LIEFDE WIL KENNEN; LAAT NOOIT ALLEEN DE CIJFERS SPREKEN! En zeker niet die achter de komma. Aangeleverd door al die mierenneukers. 

 

Ludo; 18-10-2020